Kong Albert av Belgia ber regjeringen fortsette

Avslår avskjedssøknad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Belgias kong Albert II avslår statsministerens avskjedssøknad og ber politikerne finne en vei ut av krisen.

Statsminister Yves Leterme leverte regjeringens avskjedssøknad mandag kveld, etter at hans samlingsregjering ikke klarte å komme til enighet om en grunnlovsreform som skulle gi økt selvstyre til regionene.

Etter flere dagers intense drøftelser med politiske ledere kom kongens svar sent torsdag kveld: Kongen avslår statsministerens avskjedssøknad, og ber Leterme fortsette som regjeringssjef.
Reformpanel
Samtidig utpeker kongen et meklingspanel bestående av to ledende fransktalende politikere samt lederen for Belgias lille tysktalende minoritet. De tre meklerne får i oppdrag å finne ut hvordan man skal få i gang «en troverdig institusjonell dialog», og skal rapportere tilbake til kongen innen slutten av juli, heter det i kunngjøringen fra slottet.

Bakgrunnen for regjeringskrisen er motsetningene mellom fransktalende vallonere og nederlandsktalende flamlendere. Det tok hele ni måneder fra valget i fjor sommer til Letermes koalisjonsregjering ble stablet på beina i mars i år.


Ønsker selvstyre
Flamsktalende Flandern er den mest velstående delen av Belgia. 60 prosent av landets 10,5 millioner innbyggere bor i Flandern. De ønsker større regionalt selvstyre, og har lite sans for å subsidiere den mindre velstående fransktalende regionen Vallonia i sør.

Leterme, som selv tilhører det flamske partiet Kristeligdemokratene, har til nå ikke klart å finne en regionreform som både tilfredsstiller flamske og franske partier i hans koalisjonsregjering. Striden truer med å slite Belgia i filler.

(NTB)

Kong Albert  av Belgia ber regjeringen fortsette
AVSLÅR REGJERINGENS AVSKJEDSSØKNAD: Kong Albert II gir ikke slipp på statsminister Yves Leterme. Foto: FRED SIERAKOWSKI/REUTERS/SCANPIX
AVSLÅR REGJERINGENS AVSKJEDSSØKNAD: Kong Albert II gir ikke slipp på statsminister Yves Leterme. Foto: FRED SIERAKOWSKI/REUTERS/SCANPIX Vis mer