Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kong Carl Gustaf vil bekjempe «misoppfatninger» rundt svensk innvandring

Debatten om Trumps Sverige-refs ruller videre.

FÅR KJEFT: Kong Carl Gustaf sier mediene må vise verden at svensk integrering fungerer, mens Carl Bildt sår tvil om Trumps politiske innsikt. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque 
FÅR KJEFT: Kong Carl Gustaf sier mediene må vise verden at svensk integrering fungerer, mens Carl Bildt sår tvil om Trumps politiske innsikt. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Både svenskekongen og tidligere statsminister Carl Bildt tar bladet fra munnen i saken rundt Donald Trumps Sverige-kritikk.

Trump har som kjent holdt fram Sverige som et skrekkeksempel på hva høy innvandring kan gjøre med sikkerhetssituasjonen i et land, noe som vekket mye oppsikt spesielt i Sverige, men også andre steder.

I et intervju med avisa Sydsvenskan sier kong Carl Gustaf derfor at det nå er på tide å bekjempe «misoppfatninger» om tilstanden i Sverige. Kongen legger til at han mener det skjer mye positivt i svensk integrering.

- Uten media som jobber seriøst og utfører grundig kildekritikk fungerer det ikke, sier kongen om å bekjempe misoppfatninger

Kongen oppfordrer videre svensk presse til vise omverden disse gode eksemplene på at systemet fungerer.

- Det er viktig å få fram de gode eksemplene. Det er så mange positive utviklingstrekk og god svensk forskning som vi ikke engang vet om her i Sverige, fortsetter han, og trekker fram miljøet rundt universitetet i Malmø.

- Ting kan ta litt tid, men det er viktig å ikke gi opp, sier han.

Bildt mot Trump

I en kommentar i The Washington Post tar også Carl Bildt, svensk statsminister fra 1991 til 1994, opp kampen med Trumps bilde av Sverige.

Bildt inviterer blant annet Trump til å faktisk besøke Sverige før han uttaler seg om landet, og går samtidig langt i å beskylde presidenten for å mangle politisk innsikt.

«Jeg mistenker at hans faktiske kunnskap om sakene det er snakk om er ekstremt begrenset», skriver Bildt om Trump.

UT MOT TRUMP: Tidligere leder for Moderaterna, Carl Bildt. Foto: Joakim Goksör  / TT / kod 10510
UT MOT TRUMP: Tidligere leder for Moderaterna, Carl Bildt. Foto: Joakim Goksör / TT / kod 10510 Vis mer

Kronikken har tittelen «Sannheten om flyktninger i Sverige», og Bildt hevder her at innvandring til Sverige er en suksesshistorie, og at innvandring har gjort landet til et bedre land - ikke til et farligere land - som Trump gjentatte ganger har sagt.

Trump ble delvis gjort til latter av mange da han 19. februar dro fram «det som hendte i Sverige i går kveld» en tale for sine tilhengere i Florida. Mange stusset over uttalelsen, ikke minst svensker og svenske aviser, siden det ikke hadde skjedd noe av betydning i Sverige dagene i forkant.

- Vi må holde landet vår trygt. Se på hva som skjer. Vi må holde landet vårt trygt. Se på hva som skjer i Tyskland, se på hva som skjedde i går kveld i Sverige. Sverige! Hvem hadde trodd det? Sverige! De tok inn store mengder, de har problemer som aldri før, sa Trump.

Inviterer Trump til Sverige

Bildt reagerte umiddelbart på saken på følgende vis: «Sverige? Terrorangrep? Hva har han røykt?», skrev han på Twitter.

Nå utdyper den politiske veteranen utspillet i mer formelle termer.

«Jeg er lei for at president Trump sprer rykter om vårt land i sine forsøk på å finne unnskyldninger for tingene han ønsker å gjøre for å stenge USA», skriver Bildt, og legger til: «Jeg vil oppfordre Trump til å droppe en av sine golf-helger og heller besøke oss for å se selv».

Bildt, som også var Sveriges utenriksminister fra 2006 til 2014, innrømmer samtidig at Trump «ikke finner noe paradis» om han skulle komme på besøk. Tidligere denne uka ble butikkvinduer knust og biler satt i brann i Rinkeby, en drabantby utenfor Stockholm kjent for sin høye andel innvandrere.

Stengte dører

Fredag ble flere store amerikanske medier - som CNN, LA Times, Politico, Daily Mail, Buzzfeed og New York Times - utestengt fra et pressemøte i Det hvite hus. Trumps pressetalsmann Sean Spicer håndplukket i stedet en gruppe Trump-vennlige medier til å bli med ham under møtet.

Utestengingen skjedde bare få timer etter presidenten også refset mediene i sin nevnte tale for den konservative forsamlingen CPAC.

- De har ingen kilder, så de finner opp folk, sa Trump til CPAC.

- Dette er uakseptabel oppførsel av Det hvite hus. Dette er tydeligvis slik de svarer når man rapporterer fakta de ikke liker. Vi kommer til å fortsette å rapportere, uansett, kontrer CNN i en offisiell uttalelse fredag kveld.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media