Storbritannia:

Kong Charles er
øko-gründer

Storbritannias nye regent har bygd opp et matimperium via sin økologiske gård. Når han selv tar over det britiske vil matimperiet trolig gå til hans sønn.

ENGASJERT: Kong Charles III er svært engasjert i økologisk landbruk. Foto: Carl de Souza/Pool via AP
ENGASJERT: Kong Charles III er svært engasjert i økologisk landbruk. Foto: Carl de Souza/Pool via AP Vis mer
Publisert

I 1985 bygde den daværende prinsen av Wales om gården Home Farm til en fullstendig økologisk gård. Maten gården produserer har blitt et av Storbritannias mest populære øko-merker. Det skriver CNN.

I 2021 omsatte merket «Duchy originals» for over 42 millioner norske kroner.

Merket – som blant annet selger kjeks, syltetøy og sjokolader – lanserte sin første kjeks i 1992.

nettsida til godset og tittelen «Prince of Wales» – som Charles innehadde før han ble konge – understrekes det at alt overskuddet fra merket går til veldedige formål.

HERTHUG-KJEKS: Organiske kjeks var det første produktet Charles lanserte under merket «Duchy originals». Foto: REX
HERTHUG-KJEKS: Organiske kjeks var det første produktet Charles lanserte under merket «Duchy originals». Foto: REX Vis mer

Øko-konge

- Siden starten av 80-tallet, da jeg fikk ansvar for å drive eiendom ved Highgrove, har jeg fokusert på å tilnærme meg matproduksjon på en måte som unngår det avtrykket konvensjonelt landbruk – som man i økende grad ser har katastrofale konsekvenser for jordas kvalitet, biodiversitet, dyr og menneskers helse – har, sa Charles om sitt øko-fokus til Country Life Magazine i 2021.

Ifølge CNN vil gården og merket med all sannsynlighet gå i arv til prins William nå som Charles har blitt konge. Den britiske tronarvingen har studert økologisk landbruk, men er trolig ikke litt engasjert som sin far, påpeker en ekspert overfor kanalen.

- Han vil være interessert, men han vil nok la andre drive det, sier Charles-biograf Sally Bedel Smith til CNN.

ØKO-PRINS: Prins William (til høyre) er nå innehaver av tittelen «Prince of Wales» - og vil med all sannsynlighet også bli den stolte eieren av øko-merket «Duchy originals». Foto: Aaron Chown / Pa Photos
ØKO-PRINS: Prins William (til høyre) er nå innehaver av tittelen «Prince of Wales» - og vil med all sannsynlighet også bli den stolte eieren av øko-merket «Duchy originals». Foto: Aaron Chown / Pa Photos Vis mer

- «Self-made» millionær

Suksessen til «Duchy originals» har variert opp gjennom åra, skriver kanalen. Blant annet prøvde representanten for det britiske kongehuset å bryte inn i det amerikanske markedet i på 2000-tallet – uten særlig hell.

I 2004 skrøt imidlertid Charles av å ha skapt sin egen formue.

- Jeg er en «self-made» millionær, vet du, spøkte han under et besøk til den britiske ambassaden i Spania.

I 2020 ble det kjent at Charles ikke fornyet kontrakten på jorda til gården «Home Farm», men det betyr ikke at den britiske kongens øko-eventyr er over.

I 2017 begynte kongen nemlig å drifte gården til sin nå avdøde mors gods ved Sandringsham Estate i Norfolk, noe han angivelig vil fortsette med som konge og innehaver av godset, skriver CNN.

FRUSTRERT: Her blir Storbritannias kong Charles frustrert under signering. Video: Reuters / UK POOL Vis mer

I sin første tale til nasjonen, anerkjente Charles at hans rolle – og arbeid med veldedighet – vil være annerledes nå som han er konge.

- Det vil ikke være mulig for meg å bruke så mye tid og energi på organisasjonene og sakene jeg har engasjert meg så i, sa 73-åringen.

- Men jeg vet at dette viktige arbeidet vil fortsette med andres stødige veiledning, sa britenes ferske konge.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer