Kong Glad og «I»

Kjell Magne Bondevik er selvskreven gjest på Hjallis' 75-årsdag. Statsministeren bruker enhver anledning til å vise seg fram sammen med kjente og folkekjære skikkelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Kjell Magne Bondevik skjønner bedre enn de fleste hvor viktig det er å vise seg fram sammen med vinnere.

- Jeg tror det er veldig all right for en statsminister å være genuint sportsinteressert. Det er i alle fall mye bedre å vise seg på sportsstevner enn på all verdens premierer, sier PR-mannen Ingebrigt Steen Jensen til Dagbladet.
- Å vise seg på gallaen for Hjallis, selveste inkarnasjonen av et menneske alle liker, er ikke det dummeste en statsminister kan finne på, sier Steen Jensen.
Han vil ikke spekulere i om Bondevik bevisst prioriterer å vise seg fram sammen med smilende seierherrer. Det er likevel liten tvil om at en statsminister som viser seg ute i det virkelige liv skaffer seg popularitet, mener Ingebrigt Steen Jensen.

Verdikommisjon

- Det er bare slik at jeg er veldig interessert i idrett. Først og fremst fotball, naturligvis, men også skøyteløp og ski og andre idretter, sa Bondevik da han kom til Oslo Plaza i går kveld.
- Hjallis var før min tid. Da jeg vokste opp var det Fred Anton Maier og Kupper'n som var i aksjon. Jeg samlet på sportsbilder og skrev rundetider, forklarte Bondevik til Per Jorsett, som hadde ansvaret for å geleide vår statsminister til den feirende skøytekongen.

Seinere på kvelden holdt Bondevik en tale til Hjalmar Andersen, der han utropte jubilanten til en «liten verdikommisjon i seg selv».

- Du representerer idretten, og idrett er kultur. Du sprer humør og glede. Dette er viktige verdier. Derfor har du fått en plass i alle norske hjerter, sa Bondevik, og greide med et kunstgrep å kombinere sin idrettslige interesse med sitt politiske budskap.

Fotball

Kjell Magne Bondevik har brukt mye tid på fotball. Pussig nok har ingen politiske motstandere dristet seg til å kritisere ham fordi han har reist til og fra Molde på Stortingets regning for å følge fotballguttas vekst og fall.

Når Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten åpner nye Molde stadion 19. april, dukker naturligvis Kjell Magne Bondevik opp for å kaste glans over det 25500 kvadratmeter store stadionanlegget.

Alle vet at mannen er fotballgal, og Bondevik gjør lite for å legge skjul på sin legning. Fortsatt skryter han av at han i sin korte periode som utenriksminister i Jan P. Syses regjering, fikk lagt et utenriksministertmøte til Roma under VM i fotball sommeren 1990.

OL i Nagano

Under fotball-VM i USA i 1994 var Bondevik på plass for å følge de norske fotballgutta.

Til sommeren er det fotball-VM igjen. I Frankrike. Men en av de viktigste kampene - Norge- Brasil - går han glipp av, fordi han skal være prest når sønnen John Harald Bondevik holder bryllup i Oslo.

- Æ'kke dette snakk om prioriteringer, da? lød Egil Drillo Olsens kritiske bemerkning da statsministeren beklaget seg over å miste den viktigste kampen.

Men alt er ikke bare trist. Bondevik har naturligvis sørget for å få med seg noen kamper i Frankrike.

På samme måte sørget han for å være til stede sammen med den norske OL-troppen i Nagano. Han undertegnet mange gratulasjonstelegrammer og stilte velvillig opp i OL-studio for å kommentere de norske seirene.

Mislykket

Også andre statsministrer har forsøkt å dra nytte av våre idrettsidoler.

Gro Harlem Brundtland gjorde et forsøk under vinter-OL i Albertville. Etter at Vegard Ulvang hadde vunnet sitt tredje OL-gull mente Gro at det var typisk for det norske sosialdemokratiet å avle vinnere.

Ulvang ville imidlertid ikke ha noe av å bli brukt i politisk sammenheng, og det hele endte i et pinlig intermezzo.

Thorbjørn Jagland er, i likhet med Bondevik, noe nær en sportsidiot. Han fikk bare så altfor dårlig tid til å vise seg på sportsarenaen. Til det tok Terje Rød-Larsen-saken, Furre-saken og alle de andre sakene for mye av hans tid.

Da Jagland likevel tok seg fri noen dager for å følge Ski-VM i Trondheim i fjor, fikk han kjeft av Frp-formann Carl I. Hagen. Hagen kalte Jagland «visekonge» fordi han valgte å være til stede ved ski-VM mens kong Harald var i statsråd.

Jagland sliter nemlig med noe som Bondevik aldri har vært plaget av: Uflaks.

HJALLIS og I: For Bondevik representerer Hjalmar Andersen idrett, kultur, humør og glede. - Dette er viktige verdier, sier Bondevik til jubilanten.