Kong Haakons skijakke stjålet

Frekke tyver har tatt jakka fra Skimuseet på Holmenkollen.

HADDE JAKKA KJÆR: Kong Haakon med den nå stjålne skijakka, som han brukte hver skisesong etter krigen. Foto: SKIMUSEET
HADDE JAKKA KJÆR: Kong Haakon med den nå stjålne skijakka, som han brukte hver skisesong etter krigen. Foto: SKIMUSEETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kong Haakons kjære skijakke er stjålet fra sin sedvanlige plass på Skimuseet på Holmenkollen, melder Skiforeningen.

- Tyveriet skjedde i går, i museets åpningstid. Noen har rett og slett åpnet monteren og tatt jakka, sier Dagfinn Kaldal, fungerende stasjonssjef ved Majorstua politistasjon, til Dagbladet.

Illegalt broderi Den unike jakka har et illegalt broderi, med bl.a. kong Haakons monogram H7, på innsida. Broderiet ble laget av en kvinnelig innsatt på fangeleiren Grini under krigen, smuglet ut og sydd inn jakka - som kongen bar under skisesongen resten av livet.

De siste fire åra har jakka stått i monteren på Skimuseet - hvor den altså er blitt rappet av ukjente gjerningsmenn. Museet ønsker intenst å få den tilbake.

- Politiet satte umiddelbart i gang etterforskningen, og vi håper jakka snart er tilbake på sin rettmessige plass, opplyser Mette Øinæs Habberstad, kommunikasjonssjef i Skiforeningen.

- Har sikkerheten vært for dårlig på museet?

- Vi har aldri hatt tyveri før, svarer Habberstad.

Uten spor Politiet står foreløpig uten spor i saken.

- Det er sparsommelig med videomateriale fra museet, så nå foretar vi en rundspørring i nabolaget på Holmenkollen for å sjekke om det fins private overvåkingskameraer som kan ha fanget opp noe, opplyser fungerende stasjonssjef Kaldal.

Etterforskerne har i dag vært på museet og foretatt tekniske undersøkelser. Kaldal understreker at politiet er helt avhengig av publikums hjelp for å få oppklart saken.

- Folk som har tips, kan kontakte Majorstua politistasjon på politiets fellesnummer 02800, oppfordrer han.

- Hele Norges verdi - Jakka har ingen omsetningsverdi - på den annen side er den en verdi som nå hele Norge er fratatt, sier Skimuseets direktør Karin Berg, til Dagbladet.

Berg har nettopp utgitt boka «Broderiet i kongens jakke» - som nettopp forteller historien bak jakka og broderiet.

- Det var Sylvia Salvesen, ei nær venninne av dronning Maud, som sydde broderiet. Under krigen organiserte hun illegale transporter til Sverige, og ble satt på Grini for dette, forklarer Berg.

Pelsjakka av reinskinn eide kongen fra før. Da broderiet kom han i hende, ble han imidlertid så beveget at han fikk sydd det inn i fôret.

Salvesen ble etter hvert overført til den tyske konsentrasjonsleiren Ravensbrück, hvor hun satt resten av krigen.

- Hun er oversett i den norske historien, slår Berg fast.

Dagbladet følger saken.

• Hjelp oss i jakten på skijakka! Ring 24 00 00 00 eller send e-post til 2400@db.no.

BRODERI MED LIVET SOM INNSATS: På innsida av jakka er et broderi som en innsatt på fangeleiren Grini lagde med livet som innsats. Broderiet, som bl.a. omfatter kong Haakons monogram H7, ble smuglet ut av leiren og sydd på jakka. Foto: SKIMUSEET
BRODERI MED LIVET SOM INNSATS: På innsida av jakka er et broderi som en innsatt på fangeleiren Grini lagde med livet som innsats. Broderiet, som bl.a. omfatter kong Haakons monogram H7, ble smuglet ut av leiren og sydd på jakka. Foto: SKIMUSEET Vis mer