Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kongens nyttårstale:

Kong Harald: - Hvis vi har gode drømmer for hverandre, hvis vi vil hverandre vel - da kan mye magisk skje.

Kong Harald synes også det blir litt uvirkelig å fylle 80 år.

NYTTÅRSTALE: Både kong Harald og dronning Sonja fyller 80 år i 2017. Det er litt uvirkelig, sier kongen i årets nyttårstale. Foto: NTB Scanpix
NYTTÅRSTALE: Både kong Harald og dronning Sonja fyller 80 år i 2017. Det er litt uvirkelig, sier kongen i årets nyttårstale. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nyttårsaften er kvelden mange forbinder med festmiddag, raketter (nå uten pinne), startskuddet for nøye gjennomtenkte nyttårsforsett og kanskje et aldri så lite kyss eller en klem på slaget tolv.

Men i 71 år har også Hans Majestet Kongens tale vært en tradisjon, først på radio, så på TV.

Både kong Harald og dronning Sonja fyller 80 år i 2017. Det er litt uvirkelig, sier kongen i årets nyttårstale, skriver NTB.

- Som så mange eldre har erfart før oss, føler man seg jo sjelden så gammel som tallet tilsier. For oss er det litt uvirkelig, sier kongen i talen som tradisjonen tro ble kringkastet på årets siste dag.

2016 har vært et år preget av blant annet harde fronter og krass retorikk på innvandrings- og asylfeltet. I talen legger kong Harald vekt på at mennesker må ville hverandre vel.

I bunnen av saken kan du lese hele talen.

Gode drømmer

- Hvis vi har gode drømmer for hverandre, hvis vi vil hverandre vel - da kan mye magisk skje. Det er godt for oss å bidra til at andre kan ha det bra. Både i nærmiljøet vårt, i Norge og som verdensborgere, sier kongen, som også framholder at kunnskap om kulturell arv bidrar til å gjøre oss helere som mennesker.

- Det er en rikdom som hjelper oss til å kjenne at vi hører til et sted og ikke lever i et vakuum. At vi har blitt påvirket og inspirert av de samme kildene som mennesker som har levd før oss, sier kongen i sin tale.

- Min erfaring er at ved å stå trygg i bevisstheten om egen arv, kan man lettere møte andre med et åpent sinn, sa kongen, som også mintes at i 2016 var det 25 år siden han og dronningen ble signet i Nidarosdomen.

- Det å få Guds velsignelse over gjerningen vår - og å få knele ned der hvor både min far og farfar tidligere hadde mottatt den samme velsignelsen, opplevdes som en stor styrke, sa kongen.

Ønsketre

Årets tale kretset rundt Ønsketreet i Slottsparken, der folk var invitert til å henge opp lapper med sine håp og ønsker for Norge og verden.

- Gjennom hele sommeren blafret folks ønsker i vinden. Stadig flere kom til. Grenene på det gamle treet hang tunge av håpene til barn og voksne, unge og eldre, nordmenn og utenlandske turister, fortalte kongen, som særlig hadde merket seg budskapet på en av lappene: «Jeg ønsker at alle blir litt snillere mot seg selv.»

- Et klokt ønske, mener kongen, som også trakk fram et annet budskap: «Jeg ønsker at vi gjør det trygt for kvinner å bo i Norge - og at vi må få slippe å be om dette flere ganger».

Håp for verden

- Samfunnet vårt skal være trygt for alle. Spesielt må vi arbeide for at de mest sårbare og utsatte beskyttes best mulig, sa kongen, som selv har følgende ønske for Norge, Europa og resten av verden i året som kommer:

- At vi som deler denne jorden, erkjenner at vi først og fremst er medmennesker. At vi klarer å samle oss om å arbeide for en sunnere verden. At vi velger å bekjempe ondt med godt.

Holdt taler hjem

Ordningen med nyttårstaler i radio ble til etter at kong Haakon, kronprins Olav og statsminister Johan Nygaardsvold hadde holdt taler hjem fra London i krigsårene, skriver regjeringen.

De holdt taler hjem til Norge via BBCs norske avdeling ved flere anledninger under andre verdenskrig, deriblant ved jul og nyttår.

Nyttårsaften i 1945 talte både kong Haakon og kronprins Olav i NRK. Dagen etter holdt statsminister Einar Gerhardsen sin tale.

- I året vi nu har gått inn i, skal det vise seg om vi har styrke og kraft til å reise det Norge som ennu ligger i ruiner, sa Gerhardsen.

- Og så tar vi trøstig fatt på å bygge vårt land, avsluttet statsministeren.

Siden årsskiftet 1945-1946 har det ikke vært noen brudd i ordningen, og siden 1960-1961 er talene også sendt på TV.

Kong Harald holder sin tale nyttårsaften, mens statsminister Erna Solberg (H) taler til folket første nyttårsdag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!