Kong Harald: - Rabin var en fredens soldat

En rekke fremtredende gjester har nettopp avsluttet et bedre måltidpå Slottet. - Jeg er glad for at så mange framtredende gjester fra Midtøsten og andre steder har valgt Oslo for å diskutere hvordan vi kan bidra til et fredelig Midtøsten, sa kongen under sin festtale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Rabin var en fredens soldat, sa kong Harald under sin tale under slottsmiddagen i kveld. Når vi minnes Rabin, bidrar vi til å nå de målene han satte seg. I denne ånden ser jeg den seremonien som skal finne sted i morgen.

Viktig bidrag

Det var mye makt samlet rundt ett bord på slottet i kveld. Blant gjestene var USAs utenriksminister Madeleine Albright, palestinernes leder Yasser Arafat, Russlands statsminister Vladimir Putin, Finlands statsminister Martti Athisaari, tidligere utenriksminister Shimon Peres fra Israel, og landets nåværende statsminister Ehud Barak. Men kveldens ubestridte midtpunkt var president Bill Clinton.

Kong Harald ga tydelig uttrykk for glede over Clintons besøk. Clintons personlige vennskap med Rabin var en viktig støtte i de vanskelige, men nødvendige beslutningene han måtte ta.

- Deres nærvær her i dag er et tegn på din hengivenhet til denne viktige prosessen, sa kongen.

Vi håper alle at Deres dynamiske innsats har satt tonen for det framtidige arbeid for fred i Midtøsten.

Nytt håp

Valget av Ehud Barak som ny statsminister i Israel den 17. mai i år, brakte nytt håp til regionen.

- De har allerede vist i ord og handling at fred vil være en viktig sak for deres regjering, sa kongen til Barak.

Fredens vei

Arafat har valgt fredens vei, sa Kongen om palestinernes president. Det var ikke et lett valg. Motet og besluttsomheten Arafat viste førte til at han sammen med Rabin og Israels daværende utenriksminister Shimon Peres ble tildelt Nobels fredspris for 1994.

Felles arv

Kongen la vekt på Midtøstens spesielle betydning som felles historisk arv for os alle.

- Det er ikke bare Abrahams barn som ser på Midtøsten som sin histories vugge.