Kong Harald bak fasaden

En åpen og ydmyk majestet med humør, gode historier og glimt i øyet. Kong Harald har stått fram som en folkekonge i stormen rundt monarkiet. Det er folkets inntrykk etter å ha møtt mannen som i dag feirer ti år som Norges konge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/TRONDHEIM (Dagbladet): I januar 1992 herjet orkanen på Nord-Vestlandet. Orkanofrene ekteparet Jon O. og Anne Nedal fikk besøk av kong Harald.

- Det var et minne for livet. Han viste omsorg for landet og folket sitt. Det satte vi pris på. Det er viktig at monarkene ikke bare kommer når det er festdager, sier Anne Nedal til Dagbladet ni år etter besøket.

For kong Harald har det alltid vært viktig å være folkelig. Han liker seg best i uformelle omgivelser, helst til sjøs, og med en sigarett i munnviken. Han trives også i selskaper med gode venner, og på jakt.

Likevel er det kongen på representasjon som er den kongen folk flest kjenner. Årsaken er soleklar: Kongen setter en klar grense mellom sin offentlige og sin private rolle.

Harald på hålka

I tråd med Grunnloven ble kronprins Harald konge i det øyeblikk hans far døde, klokka 22.20 den 17. januar 1991. Ved midnatt var regjeringen samlet på Slottet til statsråd. Kronprins Harald var blitt kong Harald.

Daværende politimester i Oslo, Willy Haugli, var en av de første som fikk beskjed om kong Olavs dødsfall. Haugli satt på politihuset da telefonen ringte ved 22.30-tida:

Haugli møtte kong Harald for første gang lenge før han giftet seg med Sonja Haraldsen.

- Det var de gamle konstabeldagene i Bærum. Det er spesielt én ting som sitter igjen som et sterkt og godt minne: Han kom kjørende med kronprinsessen nedover Valstadbakkene i Bærum på blankhålka. Kronprins Harald kjørte en stor amerikaner, selvsagt uten piggdekk. Han kom rett etter en tømmertrailer som havnet på et jorde. Men han klarte å sno seg mellom bilene og rakk faktisk statsråd på Slottet, forteller Haugli.

Talsmann for de svake

Kongen er også samfunnsinteressert og engasjert. Noe som også har kommet til uttrykk gjennom hans nyttårstaler. I motsetning til sin far har kong Harald valgt å komme med politiske utspill gjennom sine taler. I sin siste nyttårstale hevet han blant annet en advarende pekefinger mot bruken av Internett som sosialt møtested. Når kongen snakker om møtesteder, er det med engasjement: Nettopp det å treffes i hyggelige lag rundt omkring i landet er noe av det han setter mest pris på.

- Kongen har gjort seg til talsmann også for de svake i samfunnet. Han er lett å komme i kontakt med, og jeg følte at han hadde et oppriktig ønske om å vite hvordan vi hadde det, sier generalsekretær i Landsforeningen Rettferd for taperne, Ola Ødegaard, til Dagbladet.

Ødegaard besøkte Slottet sammen med et øvrig medlem av foreningen.

- Han brukte seg selv og sine egne erfaringer i samtalen. Han var åpen og lyttende. Jeg husker at jeg var overrasket over hvor ærlig han var, sier Ødegaard.

At en av gjestene tiltalte kongen med «du», gjorde slettes ingen ting:

- Kongen bare lo, og sa at han tok det som et tegn på at vi fikk god kontakt, sier Ødegaard.

Ydmyk majestet

Tidligere Trondheim-ordfører, Marvin Wiseth, har møtt kongen en rekke ganger, spesielt i forbindelse med signingen i 1991, og de kongelige 60-årsdagene, som ble feiret i Trondheim sommeren 1997:

- Kong Harald er en trivelig fyr. Jeg har hele tida spådd at han kom til å bli folkekongen, og det er han jo blitt. Han er utrolig lite «jålat», han er lett å være sammen med. Du føler ikke at det er noen tvungen stemning, han har lett for å le og har godt humør. Han er opptatt av folk rundt seg og legger merke til ting. Jeg har noen historier, men syns ikke jeg kan komme med dem, for det har vært svært privat, sier Wiseth og fortsetter:

- Jeg bruker å si at jeg har møtt folk rundt omkring som har hatt atskillig større behov for å markere seg enn det majesteten har. Jeg synes han er overraskende ydmyk som menneske.

Nervøs skiløper

Wiseth forteller om en konge med glimt i øyet.

- Jeg husker da jeg hadde fått fjernet en byll i ansiktet, rett nedenfor øret, det var en ganske svær sak - det så ut som om jeg gikk med turban. Da jeg møtte kongen, bøyde han seg fram og sa: Jøss, du har snakket mye i mobilen, ser jeg!

Skiløper Elin Nilsen er alltid nervøs før hun møter kongen.

- Vi har ikke akkurat hatt avslappende samtaler. Han er jo konge og respekten er stor. Men jeg har mange ganger vært overrasket hvor godt han følger med på skisporten.

Under signingsferden i Nord-Norge i 1992 hadde Nilsen kong Harald til bords:

- Det var heldigvis andre som satt rundt bordet også. Det er ikke lett å vite hva man skal snakke om. Men han virket veldig jovial og folkelig.

Særdeles sosial

Erlend Rian, tidligere Tromsø-ordfører, mener kongedømmet er blitt styrket under kong Harald:

- Kongen er så til de grader trivelig. Han har overtatt jobben etter sin far på en veldig god måte. Han har gitt kongerollen en egen dimensjon, profilert den på sin måte, og til kongehusets fordel. Kongehuset hadde ikke stått så sterkt i dag hvis det ikke hadde vært for kong Haralds innsats i disse ti årene, sier Rian, og fortsetter:

- Noen kan få inntrykk av at han virker noe tilknappet og at maska kan falle i alvorlige folder, men han er stappfull av historier, slående replikker, og er særdeles sosial. Han er en konge for vår tid og har vært et godt forbilde for dem som skal følge etter.

Ikke protokollær

Fylkesmann Inger Lise Gjørv i Nord-Trøndelag roser kong Haralds humor:

- Han har veldig mye humor, det er det ikke så lett å få tak i for folk som ikke møter ham personlig. Han liker en god samtale, er en aktiv, interessant og morsom samtalepartner. En annen ting som har slått meg når det har skjedd noe alvorlig, er at han har en sterk evne til det jeg kan kalle medlevelse. Jeg traff ham på Værnes i forbindelse med Widerøe-ulykken i Namsos. Han virket veldig preget av ulykken og ba meg formidle hans sorg. Han er et levende og medfølende menneske, sier Gjørv, og fremholder:

- I forfjor sommer, da han var i Vera i Norges minste menighet, gikk han rett inn blant bygdefolket og fant tonen under kirkekaffen. Han er ingen overhøytidelig, protokollær person.

Uttrykker meninger

Fylkesmann Kåre Gjønnes i Sør-Trøndelag har truffet kongen både som ordfører, stortingsrepresentant, fylkesmann og statsråd:

- Ved bordet møter jeg en konge som er opptatt av de spørsmålene vi er opptatt av, og som gir uttrykk for respons og meninger; det blir en posisjon der du inntar en lyttende rolle, men som er veldig spennende å ta del i.