UTVEKSLET GAVER:  Russlands president Dmitrij Medvedev og kong Harald  utvekslet gaver under presidentens besøk på slottet i dag. 
Foto: Lise Åserud / Scanpix
UTVEKSLET GAVER: Russlands president Dmitrij Medvedev og kong Harald utvekslet gaver under presidentens besøk på slottet i dag. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

Kong Harald fikk mammuttann og DVD av Medvedev

Gaveutveksling da den russiske presidenten var på slottet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| En utskåret mammuttann var blant gavene den russiske presidenten Dmitrij Medvedev og hans kone Svetlana hadde med seg til kong Harald og dronning Sonja. Presidentparet er på statsbesøk i Norge til tirsdag.

Etter velkomstseremonien på Slottsplassen fulgte kongeparet de russiske gjestene inn på Slottet for offisiell fotografering og gaveutveksling.

Blant presangene fra Russland var en 70 centimeter lang utskåret mammuttann. Verket bærer navnet «Ulver angriper reinsdyrspann». En annen av gavene vakte dronning Sonjas oppmerksomhet: En DVD med bilde av kongen på og kyrilliske bokstaver:

- Har du fått russiskkurs, spurte hun kong Harald nysgjerrig.

DVD-en viste seg å være av mer informativ art - og på engelsk. 


Ifølge NRK inneholder DVDen trolig opptak fra kongens tidligere besøk i Russland.


Taktfast

Russiske og norske flagg vaiet over Slottsplassen da presidentparet ankom presis klokka 11.30 mandag. Garden sto på geledd, men det var ikke overveldende mange tilskuere som hadde møtt opp.

Mens kortesjen med Dmitrij Medvedev og Svetlana Medvedeva kjørte opp foran Slottet, ble det skutt kanonsalutt fra Akershus festning.

Den russiske presidenten og hans kone hilste på kong Harald og dronning Sonja, deretter kronprinsesse Mette-Marit. Dronningen var iført en knelang, oransje kåpe med trekvart lange ermer og blå hatt, mens kronprinsessen var iført et antrekk i lys fiolett i det lettskyede, milde vårværet.


Norsk lunsj

Etter at Gardemusikken hadde spilte de to landenes nasjonalsanger tok president Medvedev seg god tid til å hilse på fremmøtte norske og russiske barn etter å ha hilst på representanter for regjeringen, Kirken og politiet, samt Oslos ordfører Fabian Stang.

Velkomsten dro president Medvedev alene bort til Stortinget i møte med stortingspresident Dag Terje Andersen. Deretter var det privat lunsj for presidentparet på Slottet, med kongeparet som vertskap. Kronprinsparet og prinsesse Astrid fru Ferner var også til stede der

Lunsjmenyen var for øvrig basert på norske råvarer: Røykt gravet reinsdyr fra Finnmark, ristet skate og multeparfait


Tett program

Etter lunsj på Slottet skal presidentparet legge ned krans på nasjonalmonumentet ved Akershus festning. Ledsaget av kongeparet skal de videre til Forsvarsmuseet. Deretter skal presidentparet legge ned krans på det sovjetiske minnesmerket på Vestre Gravlund, før paret skiller veier for noen timer.

Mens presidenten skal på næringslivsseminar på Radisson Blu Plaza Hotel, skal fru Medvedeva gå en tur i Vigelandsparken og på Nasjonalgalleriet med dronning Sonja.

Mandag kveld inviterer kongehuset til gallamiddag med 223 gjester på slottet.

Besøket avsluttes med sen lunsj på Akershus festning med kongeparet og kronprins Haakon. Statsminister Jens Stoltenberg og hans kone, Ingrid Schulerud, er vertskap.


(NTB)


DVD:  Kong Harald fikk blant annet en DVD av den russiske presidenten. Foto: Lise Åserud / Scanpix POOL
DVD: Kong Harald fikk blant annet en DVD av den russiske presidenten. Foto: Lise Åserud / Scanpix POOL Vis mer