Kongens tale:

Kong Harald hylles over hele verden etter den følelsesladde talen

«Et perfekt budskap om kjærlighet og aksept».

RØRENDE TALE: Under kongeparets hagefest holdt Kong Harald en tale om nordmenn. Der formidler han et budskap om at nordmenn er oss all. «Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting» Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forrige torsdag holdt kongeparet fest i slottsparken, og i den anledning holdt kong Harald en tale for de frammøtte.

En tale som umiddelbart ble spredt som ild i tørt gress på sosiale medier, og ble hyllet av retorikere såvel som det brede laget av befolkningen.

«Kongen var helt konge», var dommen fra retorikkstipendiat Trygve Svensson ved Universitetet i Bergen.

Følelsesladd tale

Spesielt en passasje ble trukket fram - en passasje der kongen tegner et bilde av hvem nordmenn er.

«Nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glad i hverandre. Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting.»

Det er nettopp disse ordene som nå også vekker oppsikt internasjonalt. Den britiske avisa The Independent beskriver det som «følelsesladd tale som vektlegger homofiles og flyktningers rettigheter».

De peker også på at talen kommer på et tidspunkt der stadig flere viser og ytrer sin motstand mot innvandring, og trekker fram at «Fremskrittspartiet tidligere har advart mot snikislamisering».

«Takk til kong Harald»

Men det er ikke bare The Independent som har fått med seg kongens ord på hagefesten.

Yahoo News skriver at «det ikke er til å komme unna at det er deprimerende å følge nyhetene om dagen, men at den norske kongen nå har kommet til unnsetning».

De gir han også skryt for den popkulturelle referansen: «Nordmenn liker Grieg og Kygo, Hellbillies og Kari Bremnes», og til slutt takker de ham.

«Takk til kong Harald som minner oss på hva som virkelig betyr noe».

Nettstedet Gay Times omtaler det som «en fantastisk tale», Pink News beskriver den som «et perfekt budskap om kjærlighet og aksept», og CNN-ankeret Christiane Amanpour delte artikkelen til Independent på Twitter så sent som tirsdag formiddag.

Ønsket om å være norsk?

Likevel er det ikke alle som er like ubetinget begeistret for det kong Harald hadde å komme med.

Halvor Fosli, sosiolog og forfatter av boka «Fremmed i eget land», mener det ligger en fin intensjon bak talen til kong Harald, men at ordene ikke må sees på som en tilstandsrapport på dagens Norge.

- Han omtaler hvordan vi gjerne vil se Norges framtid. En framtid med et folk som bevarer tillit og raushet, men jeg synes at han maler et rosenrødt bilde. Det er kongens rolle å virke samlende og appellere til det beste i folk, men den er ikke beskrivende, sa Fosli til Dagbladet.

Forfatteren mener at det ikke er et bestemt verdisett som kjennetegner det å være norsk, men mener at man må ønske å være norsk om man skal være det.

- Man må kunne si «Ja, vi elsker», og faktisk mene det, sier Fosli, og trekker blant annet fram at få svensker i Norge vil omtale seg selv som norske.

En annen kritisk røst kommer fra forfatter og kunsthistoriker Tommy Sørbø. I et innlegg i Dagbladet stiller han spørsmålet:

«Hvorfor har kongens tale på slottets hagefest torsdag blitt så stor suksess, når det han sa strengt tatt ikke henger på greip?»