Kong Harald i Haugesund

HAUGESUND (Dagbladet): Det er ikke alle kongebesøk som er like lystbetonte. Maria Medhaug (77) skulle ønske at rammen rundt kong Haralds besøk i går kunne vært en annen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg hadde aldri drømt om at jeg noensinne skulle få møte kongen. Men det er fryktelig trist at det måtte bli under slike omstendigheter, sier Maria Medhaug (77).

Hun mistet søsteren og niesen sin da «Sleipner» sank. I går var hun og familien med på minnestunden i Vår frelsers kirke i Haugesund. Maria var i følge med sønnen Sigurd og barnebarnet Mariann.

De var alle glade for denne minnestunden.

Fortsatt savnet

16 mennesker omkom i ulykken, tre er ennå ikke funnet. Tre navn, tre ukjente skjebner og tre familier som ennå ikke har en grav å gå til. Dette, og den korte tida som er gått siden ulykken, var med på å gjøre minnehøytideligheten til en svært gripende stund.

- Vi vil være sammen i smerten, i fortvilelsen og sorgen, sa prost Gunnar Salomonsen, som ledet minnegudstjenesten. På første rad satt kongen, statsministeren og en statsråd for å vise sin respekt og medfølelse.

Gripende stund

Minnestundens mest gripende øyeblikk var da fylkesmann Tora Aasland leste navnene på de 13 døde og de tre som fortsatt er savnet. For hvert navn ble det tent et lys framme på alterringen. Lysene ble båret fram av representanter for de organisasjonene som deltok under redningsarbeidet.

Et lys for hvert liv som sloknet ute på sjøen om kvelden fredag 26. november.

Ekstra stille var det da de yngste omkomne ble nevnt med navn. En ambulansesjåfør fra Stord satte ned lyset for 10-årige Vegard, ulykkens yngste offer.

Kjell Magne Bondevik ga uttrykk for sin medfølelse med de pårørende, og lovte at regjeringen ville gjøre det den kunne for snarest mulig å finne ut hvordan «Sleipner»-tragedien kunne skje.

Kong Harald fikk selv føle naturkreftene da han fløy inn fra Oslo i går. Vindstyrken var omtrent den samme som den var ulykkesnatta - et sted mellom sterk kulig og liten storm. Det var lenge usikkert om flyet med kongefølget kunne lande.

En folkekonge

Sigurd Medhaug sier til Dagbladet at han er veldig glad for at kongen kom.

- Det er klart det er veldig tungt å ha mistet en tante og og en søster på denne måten, men midt oppi alt det vonde er det godt å oppleve at noen bryr seg. Kongens engasjement viser hvilken folkekonge vi har i dette landet, sier Sigurd.

Sammen med familien sin var han med på en egen tilstelning der de involverte fikk møte kong Harald. Kongen tok seg tid til å høre de pårørendes historier, men han unnlot å diskutere skyld eller årsaker til ulykken.

Hans majestet overbrakte sine kondolanser, og ga seg tid til å snakke litt med Maria om de to slektningene hun mistet den fatale kvelden.

HÅNDTRYKK GJORDE INNTRYKK: Befalsskoleelev Einar Eikeland fikk i går et solid håndtrykk fra Kong Harald under minnegudstjenesten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer