Kong Harald må hjerteopereres

Kong Harald må opereres for feil på hjerteklaff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kong Harald skal like etter påske opereres for tranghet i klaffen mellom hjertet og hovedpulsåra - såkalt aortastenose

En slik klaffefeil gir belastning på hjertet over tid, og kan føre til hjertesvikt dersom den ikke behandles.

- Denne typen operasjon venter man ikke med til man er i ordentlig dårlig form. Man gjør det med en gang. Men det er ikke dramatisk, sa kongens livlege Halfdan Ihlen på en hastig innkalt pressekonferanse på Slottet i ettermiddag.

Kongen selv fikk vite om tilstanden på tirsdag. Han var ikke til stede ved pressekonferansen, men befant seg på Kongsseteren. I morgen møter han på jobb som vanlig.

- Han tok beskjeden som vanlig - imponerende, rolig og med fatning, sa livlegen.


Oppdaget tilfeldig

Kong Harald har hatt denne klaffefeilen i lang tid, men på tirsdag ble det ved en rutineundersøkelse oppdaget en endring i helsetilstanden hans da kongen tok en kondisjonstest på sykkel.

- Kongen er slett ikke i dårlig form, han har det utmerket. Men kondisjonen er dårligere, sa livlegen.

KALTE INN PRESSEN: Slottet kalte inn pressen på kun en drøy times varsel i dag. De so orienterte pressen var fra venstre professor Jan Svennevig, professor og kongens livlege Halfdan Ihlen og professor Otto Smiseth. Foto: SCANPIX
KALTE INN PRESSEN: Slottet kalte inn pressen på kun en drøy times varsel i dag. De so orienterte pressen var fra venstre professor Jan Svennevig, professor og kongens livlege Halfdan Ihlen og professor Otto Smiseth. Foto: SCANPIX Vis mer

- Da kongen ble operert for blærekreft i desember 2003, var klaffefeilen fortsatt moderat og uten betydning for inngrepet. Siste rutinekontroll viste imidlertid at trangheten i klaffen nå er blitt høygradig, og kongens kondisjon er tydelig blitt redusert, selv om han ikke føler seg syk, skriver Slottet i en pressemelding.

Kongen legges inn på Rikshospitalet like over påske. Han skal opereres av et spesialistteam ledet av professor Odd Geiran ved sykehusets thoraxkirurgiske avdeling.

Borte to måneder

Kongen skal etter planen være innlagt i to uker etter inngrepet. Han blir trolig borte fra vanlig tjeneste i omtrent to måneder. Kronprins Haakon inntrer som regent i mellomtida.

- Han skal nå ha påskeferie og være i ro. Vi har anbefalt at han skal bevege seg normalt rundt, men ikke for mye, og forberede seg på operasjonen. Han skal leve et rolig, men normalt liv, sa livlegen under dagens pressekonferanse.

Kongen må begynne med blodfortynnende medisiner dersom han får operert inn en metallklaff, men det kan også være aktuelt å erstatte klaffen med en biologisk klaff. Kongen skal selv delta aktivt i avgjørelsen.

Frisk fra kreft

Den er ikke mer enn halvannet år siden kong Harald fikk konstantert kreft.

Om kvelden 26. november 2003 bekreftet Slottet at han hadde såkalt hematuri, eller blod i urinen.

Der og da ønsket ikke Slottet å kommentere sykdommen i det hele tatt, og først etter nærmere undersøkelser bestemte kongen seg for å informere folket at han hadde kreft.

Det skjedde på en pressekonferanse på slottet 1. desember. Uka etter ble han operert for kreft i urinblæra.

Den lange restitusjonsperioden tilbragte kongen i Miami i Florida, omgitt av gode seilevenner. Kongen var hele tiden optimistisk med tanke på sykdommen, og 13. april i fjor ble han endelig friskmeldt.

SYK IGJEN: Kong Harald må opereres for feil på hjerteklaff.