Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Solbergs Kina-besøk:

Kong Harald reiser på stats­besøk til Kina

Harald har takket ja.

HISTORISK MØTE:  Statsminister Erna Solberg og Kinas president Xi Jinping møttes i dag i Folkets store hall i Beijing. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HISTORISK MØTE:  Statsminister Erna Solberg og Kinas president Xi Jinping møttes i dag i Folkets store hall i Beijing. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEIJING (Dagbladet): Invitasjonen ble sendt til kong Harald i forbindelse med kong Haralds 80-årsdag, kom det fram da Erna Solberg i dag møtte Kinas president Xi Jinping.

- Hans majestet satt stor pris på din invitasjon til hans fødselsdag. Han er veldig glad for å kunne takket ja til invitasjonen, sa Erna Solberg.

KINA-TUR: Kong Harald ble mandag invitert på statsbesøk til Kina - og han har takket ja. Foto: NTB Scanpix
KINA-TUR: Kong Harald ble mandag invitert på statsbesøk til Kina - og han har takket ja. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hun sa videre at et besøk for kongen kan la seg gjennomføre høsten 2018 og uttrykte ønsker om at dette også kunne passe for kinesisk side.

Erna Solberg har sittet i et 40 minutter langt møte med Kinas president.

Hun kaller det et vellykket møte. De seks årene det ikke har vært politisk kontakt mellom Norge og Kina var ikke tema i møtet.

- Vi har snakket om det som ligger foran oss, ikke bak, sa Solberg.

INVITERER KONGEN: Kinas president Xi Jinping har invitert kong Harald på statsbesøk.  Foto: Nina Hansen / Dagbladet
INVITERER KONGEN: Kinas president Xi Jinping har invitert kong Harald på statsbesøk.  Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Står ved valget

Erna Solberg sier videre at hun står fast ved at det var en riktig beslutning å ikke ta opp situasjonen for Liu Xiaobo eller hans kone Liu Xia som sitter fengslet uten lov og dom.

- Ja, fordi jeg mener at det var nødvendig først å klare å komme i samme rom. Vi har etablert en politisk mekanisme der vi kan ta opp menneskerettighetsspørsmål. Det var nødvendig å opprette en dialog for også menneskerettighetsspørsmålet krever at vi er i dialog, for å kunne fremme og mene og ha synspunkter på ting.

Først etter Trump

Hun møter Xi som en av de aller første utenlandske politikere etter den kinesiske presidentens besøk hos Donald Trump i USA.

Hun fortalte at møtet med Trump var tema i samtalene med Xi.

- Først og fremst virket det som det hadde vært et vellykket første møte for de største økonomiene i verden. Det er bra. Hadde det vært et dårlig møte mellom Kina og USA, ville det vært en vanskelig internasjonal situasjon for oss alle, sa Erna.

Før møtet sa Solberg at hun håpet på en god tone med presidenten. Hun sier hun opplevde at de hadde det.

- Ja, det opplevde jeg at jeg hadde. Det virket som han hadde hatt et godt møte i USA, for det virket som det var god stemning også før jeg kom hit.