Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kong Harald sensurert

BEIJING: Hovedpunktene i kong Haralds åpningstale til Norgesseminaret som ble arrangert i Beijing fredag, er sensurert bort i referatet fra talen som Folkets Dagblad trykket i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kong Harald la i sin tale vekt på hvor viktig en fri og kritisk presse og organisasjonsfrihet er for utviklingen av demokratiet, rettsstaten og velferdssamfunnet. Men ingenting av dette blir nevnt med ett ord i de to artiklene om seminaret i kinesiske aviser.

Folkets Dagblad skriver at kongen og sju norske forelesere presenterte politiske og økonomiske sider ved det norske samfunnet på seminaret, mens avisen Økonomisk Dagblad, som er en avis som bare partitjenestemenn kan kjøpe, skriver at de norske foreleserne presenterte det norske velferdssamfunnet, snakket om blandingsøkonomien og trygdesystemet og hvordan LO og NHO løser arbeidskonflikter gjennom felles konsultasjoner.

Bred dekning

De to avisene har ellers en usedvanlig bred dekning av lille Norge i dagens utgaver. Folkets Dagblad har i alt fem ulike artikler om Norge. De skriver også om næringslivsseminaret, om kongens besøk på det kinesiske miljøverninstituttet, og trykker to artikler som priser norsk film i forbindelse med åpningen av den norske filmfestivalen i Beijing igår.

Økonomisk Dagblad har en lengre samleartikkel om alle begivenhetene som har funnet sted i Beijing i forbindelse med det norske kongebesøket, samt en artikkel om norsk bibliotekordning og hvor glade nordmenn er i å lese. Det er en av grunnene til at Norge har kunnet utvikle seg til å bli en rik nasjon, fra å være et fattig fiske-og jordbrukssamfunn, mener artikkelforfatteren.

Alt i alt topp Norges-reklame, men altså: Ikke et ord i avisen om noe som kan irritere lederne i regjeringskvartalet Zhongnanhai i Beijing.

(NTB)

Hele Norges coronakart