Kong Harald skal feire Pakistans nasjonaldag i Oslo

Og får Brobyggerprisen fra norsk-pakistanerne. - Jeg ville valgt Ari Behn som prisvinner, spøker Abid Raja .

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Da jeg åpnet brevet og så at Kong Harald takket ja til invitasjonen fra oss fikk jeg tårer i øyekroken, sier Høyre-politiker Aamir J. Sheikh.

Så glad er lederen for 14.august-komiteen, som har tatt initiativet til dette, at han på nytt blir rørt når han snakker med Dagbladet.no om Kongens deltakelse. Sheikh undervurderer på ingen måte betydningen av den kongelige tilstedeværelsen.

- Det er et veldig sterkt signal, og det sier noe om at kulturer skal møtes og ikke isolere seg fra hverandre. Kong Harald viser at han er hele Norges konge, sier Sheikh.

Får Brobygger-prisen
Under 14.august-markeringen for Pakistans uavhengighet blir Kongen overrakt den såkalte Brobyggerprisen.

Det er en pris som det pakistanske samfunnet i Norge tidligere har gitt til kjente personer som Kåre Willoch, Morten Harket, Wenche Foss og Kjell Magne Bondevik.

Sistnevnte vil være tilstede under årets nasjonaldagsfeiring for å åpne overrekkelsesseremonien mandag om snaue to uker.

- Den prisen Kongen får er helt spesiell. Det er en ærespris laget for Kongen, forklarer Sheikh, som foreløpig ikke vil røpe så mye av hvorfor akkurat Kong Harald er utnevnt til årets Brobygger. De detaljene sparer han til festtalen.

Første gang

Fra Slottet var det ikke mulig å få noen kommentarer om den forestående nasjonaldagsfeiringen. Det eneste informasjonssjef ved Slottet Astrid Versto kunne si til Dagbladet.no, var dette:

STOR GLEDE: PÅ pakistansk side var gleden stor over at Kong Harald skal delta under feiringen av den pakistanske nasjonaldagen 14.august. Om Kongen smilte like bredt som på dette arkivbildet da han fikk invitasjonen kunne ingen ved Slottet kommmentere. Foto: Ørjan Ellingsvåg/Dagbladet
STOR GLEDE: PÅ pakistansk side var gleden stor over at Kong Harald skal delta under feiringen av den pakistanske nasjonaldagen 14.august. Om Kongen smilte like bredt som på dette arkivbildet da han fikk invitasjonen kunne ingen ved Slottet kommmentere. Foto: Ørjan Ellingsvåg/Dagbladet Vis mer

- Det stemmer at Kongen kommer, og at det er første gang Kongen deltar på en slik minoritetsmarkering av nasjonaldag, sier Versto.

I fjor høst var Kong Harald til stede under støttekonserten for jordskjelvofrene i Kashmir. Da Pakistans president Pervez Musharraf var på besøk i Norge i januar møtte han Kong Harald. Og da Kongen holdt sin nyttårstale ble Pakistan nevnt eksplisitt.

- Gjennom året har vi også sett nye katastrofer som har rasert naturen, tatt menneskeliv og ødelagt livsgrunnlaget for mange. Senest har vi opplevd det nå i høst med jordskjelvet som særlig rammet Pakistan, og hvor store områder i regionen ble ødelagt og der ufattelig mange mennesker lider nød.

Bygge fellesskap

Kongen la også særlig vekt på barna og hvordan unge generasjoner er selve håpet for fremtiden. Derfor ga Kongen et ekstra klapp på skulderen til de som ivaretar barna og deres omgivelser.

- La meg i kveld få berømme alle disse som tar ansvar for å bygge gode fellesskap, som tar vare på lokalsamfunnet (...).

- Det er mitt ønske nå ved inngangen til et nytt år at rausheten og varmen må prege oss, både som nasjon og som enkeltmennesker.

Heller Ari Behn
Men flere av de fremstående norsk-pakistanerne Dagbladet.no har snakket med synes Kongen kunne trått hardere til i nyttårstalen. Eller at andre medlemmer av kongefamilien har gjort seg mer fortjent til en pris for brobygging mellom nordmenn og rundt 27 000 norsk-pakistanere.

Kong Harald skal feire Pakistans nasjonaldag i Oslo

Dagbladet.no stilte dem disse to spørsmålene:

• Hva synes du om at Kongen skal delta under feiringen av Pakistans nasjonaldag?

• Synes du han har fortjent prisen som årets Brobygger?

Abid Raja - advokat:
- Jeg synes det er veldig positivit at Kongen deltar i feiringen av pakistanernes nasjonaldag. Det viser at Kongen også er konge for norsk-pakistanere, ikke bare nordmenn.

Jeg skal ikke kritisere valget av Kong Harald som vinner av Brobyggerprisen, men jeg kan kanskje tenke meg en og annen mer verdig kandidat.

Ari Behn...jeg bare kødda, sier Raja og nevner debattredaktør i Aftenposten og tidligere Samtiden-redaktør Knut Olav Åmås som hans personlige favoritt.

Men det er klart Kongen har enorm symbolsk betydning, slik at hvis han for eksempel gjorde mer ut av nyttårstalen kunne han bygge en svært mektig bro. Nå er det i større grad andre som bygger den for ham.

Zahid Ali - komiker blant annet kjent fra «Rikets Røst» på TV2:
-
Det er hyggelig at han kommer. Jo, flere som kommer dess bedre. Dessuten er det mange pakistanere som setter pris på det. Kongefamilien nyter veldig respekt.

Men for å være helt ærlig er jeg ikke så begeistret for 14.august-feiringen her i Norge. Jeg har vært med to-tre ganger i Ekeberghallen og det har vært helt krise. Amatørmusikere på kassett-playback. Halvparten av de som er tilstede vet ikke en gang hva de feirer.

Det er ikke som med 17.mai-feiringen hvor man setter seg mer inn i det historiske. 14.august-feiringen blir mer en oppdatering på det som skjer i Pakistan enn en påminnelse om frigjøringen.

Denne Brobyggerprisen har jeg egentlig ikke hørt om. Det er sikkert vel fortjent at Kongen får den.

Ulrik Imtiaz Rolfsen - «Izzat»-regissør :

- Blir man invitert på fest, er det hyggelig at man dukker opp. Jeg har ikke noe særlig å tilføye utover det. Jeg oppfatter kongefamilien som upolitisk, upartisk og tolerant. Det er klart Kongen er en viktig person.

Når det gjelder utdelingen av Brobyggerprisen er det komiteens egen sak.

Det vil ikke jeg kommentere annet enn at det signalet som norsk-pakistanere som Abid Raja, Zaid Ali og Shabana Rehman sender ut er veldig viktig. De lever i pakt med det norske samfunnet og de involverer seg i en bredere samfunnsdebatt.

<B>STILT OPP FØR:</B> Kong Harald deltok også på minnemarkeringen i Oslo for jordskjelvkatastrofen som særlig rammet Kashmir-området på pakistansk side i fjor høst. Her sammen med Høyre-politiker og bystyremedlem Aamir J. Sheikh.
<B>FIKK AUDIENS:</B> Pakistans president Pervez Musharraf og hans kone fikk møte Kong Harald under sitt norgesbesøk i januar.
<B>HELLER ARI:</B> Advokat Abid Raja spøker med at han heller ville nominert Ari fremfor Harald til å motta Brobyggerprisen. Hans egentlige favoritt er debattredaktør i Aftenposten Knut Olav Åmås.
<B>HELT ÅLREIT:</B> Komiker Zahid Ali har ikke noe å si på at Kongen skal feire 14.august og få pris. Han har derimot mer å utsette på selve 14-august feiringen.
<B>UTELUKKER IKKE:</B> «Izzat»-regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen ser ikke helt bort ifra at han kunne tenkt seg at prisen gikk til noen andre.