TIL USA: Den kommende uka skal kong Harald til delstatene Washington og Alaska, blant annet for å få vite mer om klimaforandringene i Arktis.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
TIL USA: Den kommende uka skal kong Harald til delstatene Washington og Alaska, blant annet for å få vite mer om klimaforandringene i Arktis. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

Kong Harald til USA for å få vite mer om klimaforandringer

I Arktis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kommende uka skal kong Harald til delstatene Washington og Alaska, blant annet for å få vite mer om klimaforandringene i Arktis.

 Til tross for at Alaska ligger et godt stykke unna Norge har disse områdene i nord mye tilfelles. Kong Harald er etter det NTB forstår særlig interessert i å høre om de amerikanske nordområdenes utfordringer knyttet til petroleums- og fiskenæringene og hensynet til natur og klima. Han skal også få møte det norsk-amerikanske miljøet der, før han returnerer til Norge neste helg.

Det offisielle programmet til kongen starter fredag formiddag i Seattle, der han er til stede ved et arrangement i regi av Innovasjon Norge for norske og amerikanske selskaper om turisme. Deretter får kong Harald omvisning på Pacific Fishermen Shipyard, som ble grunnlagt i 1946 av 400 norskættede fiskere og deres ektefeller, som alle la 300 dollar i potten for å få verftet på beina.

Nest størst på 17. mai Pacific Fishermen Shipyard ligger i Ballard, som ifølge lokalavisa Ballards News Tribune er den byen i verden etter Oslo som har størst feiring av 17. mai. Ifølge avisa deltok rundt 20.000 av innbyggere i feiringen sist søndag. De viftet med norske flagg, iført bunad og vikinghjelmer mens de ropte hipp hipp hurra.

Fredagen skal kong Harald æres med sjømatgrilling og gallamiddag.

Lørdag blir det enda mer hyllest, når kongen mottar et æresdoktorat ved Pacific Lutheran Universitys 125-årsjubileum i Tacoma. Etter planen skal han få se en lokal runestein der tidligere norske, kongelige besøk er inngravert, inkludert kong Harald besøk for 20 år siden. Her blir det avduking av ny inngravering i anledning kongens besøk i år.

Arktiske forhold Fra Seattle bærer det søndag til Anchorage i Alaska. Det er første gang kong Harald besøker delstaten. Det er lagt inn en hviledag i programmet, før kongen tirsdag besøker fiskelandsbyen Homer. Lokale forskere skal gi en orientering om aktuelle klimaforandringer, en stor utfordring i denne delen av USA.

Onsdag er kongen til stede ved INTSOK-seminar der erfaringer og syn på arktiske områder skal utveksles. Han får også med åpningen av utstillingen Polarnetter (Polar Nights) ved Anchorage Museum.

I løpet av besøket skal det undertegnes en samarbeidsavtale (MoU) mellom universitetet i Anchorage (UAA) og Universitetet i Tromsø (UiT),

Programmet er lagt opp slik at kong Harald også skal få besøkt de norskættede innbyggerne i Alaska, nærmere bestemt Sons og Norway i Anchorage. Sons of Norway er den største norsk-amerikanske organisasjonen i verden, og der er det også 17. mai som gjelder, i tillegg til lutefisk, sankthansfeiring, vafler og fårikål.

(NTB)