Kong Harald vil ta opp menneske­rettigheter med Kina, men advarer mot å bli stående igjen på perrongen

- Vi må huske at dette er, og kommer til å bli en av verdens ledende økonomier, sier kong Harald da han møtte pressen på statsbesøk i Kina.

MØTTE PRESSEN: Under et besøk i Mogao-grottene, hadde kongeparet sitt første møte med norsk presse siden statsbesøket startet for to dager siden. Foto: Bjørn Langsem
MØTTE PRESSEN: Under et besøk i Mogao-grottene, hadde kongeparet sitt første møte med norsk presse siden statsbesøket startet for to dager siden. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DUNHUANG (Dagbladet): Like over provinsgrensen for der kongeparet befinner seg på første delen av sitt ni dager lange statsbesøk i Kina, sitter opp mot en million mennesker internert i omskoleringsleirer.

Det var ukjent for kongen helt til han kom hit for to dager siden. Det fortalte kong Harald da han sammen med dronning Sonja hilste på norsk presse i dag.

- Jeg visste ikke om det før jeg så det i avisen da vi kom hit. Men det er sikkert tilfelle. Det er en annen side av Kina, økonomisk har de framgang, på andre områder har de ikke så stor framgang, sa kongen.

Ifølge kong Harald, er menneskerettigheter på agendaen også for dem under statsbesøket der de representerer den norske regjeringen.

- Vi som kommer fra vesten er opptatt av menneskerettigheter, og kommer til å ha en dialog med Kina om det. Jeg kommer helt sikkert til å få anledning til å ta opp dette senere, sa han.

- Kan ikke stå igjen på perrongen

Kongeparet startet sitt Kina-besøk for to dager siden, og skal i dag videre til Beijing der de blant annet møter president Xi.

I Beijing møter de også en stor næringslivsdelegasjon som teller over 300 hoder, og en rekke avtaler skal signeres.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer