MØTTE PRESSEN: Under et besøk i Mogao-grottene, hadde kongeparet sitt første møte med norsk presse siden statsbesøket startet for to dager siden. Foto: Bjørn Langsem
MØTTE PRESSEN: Under et besøk i Mogao-grottene, hadde kongeparet sitt første møte med norsk presse siden statsbesøket startet for to dager siden. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Kong Harald vil ta opp menneske­rettigheter med Kina, men advarer mot å bli stående igjen på perrongen

- Vi må huske at dette er, og kommer til å bli en av verdens ledende økonomier, sier kong Harald da han møtte pressen på statsbesøk i Kina.

DUNHUANG (Dagbladet): Like over provinsgrensen for der kongeparet befinner seg på første delen av sitt ni dager lange statsbesøk i Kina, sitter opp mot en million mennesker internert i omskoleringsleirer.

Det var ukjent for kongen helt til han kom hit for to dager siden. Det fortalte kong Harald da han sammen med dronning Sonja hilste på norsk presse i dag.

- Jeg visste ikke om det før jeg så det i avisen da vi kom hit. Men det er sikkert tilfelle. Det er en annen side av Kina, økonomisk har de framgang, på andre områder har de ikke så stor framgang, sa kongen.

Ifølge kong Harald, er menneskerettigheter på agendaen også for dem under statsbesøket der de representerer den norske regjeringen.

- Vi som kommer fra vesten er opptatt av menneskerettigheter, og kommer til å ha en dialog med Kina om det. Jeg kommer helt sikkert til å få anledning til å ta opp dette senere, sa han.

- Kan ikke stå igjen på perrongen

Kongeparet startet sitt Kina-besøk for to dager siden, og skal i dag videre til Beijing der de blant annet møter president Xi.

I Beijing møter de også en stor næringslivsdelegasjon som teller over 300 hoder, og en rekke avtaler skal signeres.

- Amnesty melder at menneskerettighetene i Kina er verre enn på 30 år. Er det riktig av Norge å knytte så tette bånd med Kina da? Fikk kongen spørsmål om.

- Det kommer an på hvilke bånd vi knytter, vi må huske at dette er, og kommer til å bli en av verdens ledende økonomier. Toget går om vi ikke er der når de forlater stasjonen, sa kongen.

Isoleres

Myndighetene har det siste året intensivert sin kampanje mot regionens uigurer, kasakhere og andre muslimske etniske grupper, ifølge Amnesty. Målet skal være å oppnå «etnisk helhet».

Et uvanlig skjegg eller kontakt med familie i utlandet kan være nok til internering i leirene der tortur er utbredt, ifølge organisasjonen.

- Det skjer bare 10 mil i luftlinje fra der kongeparet starter sitt besøk. Det er helt bisart. Kongeparet engasjerer seg i bevaring av kultur, samtidig forsøker kinesiske myndigheter å knuse en hel kultur. Det viser hvordan kinesiske myndigheter holder på, sier Amnestys fagperson for Kina, Gerald Kador Folkvord.

- Kongen må gjøre jobben sin

Etter at den kinesiske menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010, gikk forholdet mellom Norge og Kina i vranglås. Først i 2016 kom Norge inn i varmen igjen. Statsbesøket, der kongeparet, fulgt av utenriksminister Ine Eriksen Søreide og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, er det første i Kina på 21 år.

Talende nok reiser de sammen med en rekordstor næringslivsdelegasjon, med over norske 300 næringslivstopper.

Oppe i dette, er Folkvord opptatt av at en ikke må glemme menneskerettighetsperspektivet.

- Amnesty forventer at kongen gjør jobben sin og står for norske verdier. Det er ikke hans rolle å diskutere rettighetene til navngitte dissidenter men å vise tydelig at han står for verdiene som Norge står for, som frihet og demokrati. Kongen har vist før at dette er han god på. Det er viktig fordi det setter tonen. Vi er ikke her bare for å tjene penger, sier han.

Sonja fikk oppfylt en drøm

Imponert: Dronning Sonja forteller at hun har hatt lyst til å se Magao-grottene i 30 år. Foto: Bjørn Langsem
Imponert: Dronning Sonja forteller at hun har hatt lyst til å se Magao-grottene i 30 år. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Møtet med pressen fant sted etter at kongeparet hadde fått sett de unike Mogao-grottene.

For at et sted skal kunne komme på UNESCOS prestisjefylte verdensarvliste må det oppfylle minst et av seks kriterier. Mogao-grottene er et av få steder i verden som oppfyller alle seks.

- Det er et område dronning Sonja har vært interessert 30 år virkelig så fram til å se, fortalte kongeparet.

- Det var fantastisk å se, sa dronningen.

På turen har de også fått se et av Asias største solenergianlegg, noe kongen sier han fant veldig interessant.