Her mottar Kong Harald Yanomami-indianernes leder, høvding Daví Kopenawa, i audiens på slottet.
Foto:NTB scanpix
Her mottar Kong Harald Yanomami-indianernes leder, høvding Daví Kopenawa, i audiens på slottet. Foto:NTB scanpixVis mer

Kong Haralds brasilianske indianervenn truet på livet

Har bedt om politibeskyttelse på grunn av dødstrusler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Yanomami-lederen Davi Kopenawa arbeider for urfolks rett til å beholde kulturen sin og skogen de lever i og av. Det er en hard kamp mot både politikere og selskaper som ønsker å utvinne mineraler, olje og gass i det ressursrike Amazonas.

Kopenawa hevder at bevæpnede menn nå har ransaket kontorene til advokatene som jobber for ham, melder BBC.

Politibeskyttelse Han sier videre at de bevæpnede mennene hadde spurt etter ham og sa de ønsket å drepe ham, og har dermed bedt om politibeskyttelse for sønnen sin, kollegaene sine og seg selv.

I februar begynte nemlig en stor operasjon med å fjerne hundrevis av gullgravere fra landområdene til yanomamienes landområder, noe som ikke skal ha blitt tatt vel i mot av gullgraverne. Kopenawa sier at han har fått beskjed om at han ikke kommer til å være i live ved utgangen av året.

- De har penger til å hyre inn personer til å drepe meg, sier han til BBC.

Davi Kopenawa møtte i fjor høst kongen på Slottet, etter at kongen i all hemmelighet hadde vært på besøk i indianerlandsbyen Demini i Brasil i fire dager i april samme år.

Jaktet med pil og bue Der sov kongen i hengekøye og tok del i Yanomami-indianererenes hverdag.

- Dette er en gammel drøm jeg har hatt helt siden mine dager i Verdens naturfond. Nå bød anledningen seg, så da slo jeg til, sa kong Harald.

Yanomamiene jakter med pil og bue, og bruker ofte plantegift på pilspissene. Kongen var ikke med på jakt - men ble med jegerne inn i bushen.

Etter en lang kamp fikk Yanomami-indianerne sitt eget territorium i 1992, og kong Harald er det første statsoverhodet som har vært på besøk.