Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kong Hussein erklært død

Kong Hussein av Jordan døde søndag etter å ha kjempet mot kreft i sju måneder. Hans eldste sønn Abdallah er utropt som ny konge i Jordan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongen døde kl. 10.43 (norsk tid), og de statlige tv- og radiokanalene gikk over til å sende opplesning av bønnevers fra Koranen. Like etter at kong Hussein døde ble sønnen utnevnt til ny konge i Jordan.

- Tronen i kongedømmet Jordan er ifølge konstitusjonen og loven overdratt til hans kongelige høyhet Abdallah ibn Hussein, meldte det statlige fjernsynet.

Kong Abdallah ba om nasjonal samling i en fjernsynssendt tale like etter farens død.

Lojal

- Han døde som en troende. Vi vil bygge et sterkt Jordan og jeg ber all om å stå lojalt sammen, som en familie, sa kong Abdallah.

Regjeringen i Jordan har erklært 40 dagers landesorg.

Kong Hussein ble erklært klinisk død da han kom tilbake til Jordan på fredag etter en mislykket benmargstransplantasjon i USA.

Kong Hussein vil bli begravet i hovedstaden Amman mandag. Det er ventet at om lag 40 statsoverhoder vil være til stede, blant dem USAs president Bill Clinton og Israels president Ezer Weizman.

I Egypt er det erklært tre dagers landesorg etter kongens død.

Den 37 år gamle kong Abdallah overtok lørdag som regent i Jordan. Etter farens død overtar han all den konstitusjonelle makten, og en av hans første oppgaver blir å utnevne sin egen tronarving. Det er ventet at dette blir Husseins eldste sønn med sin siste hustru, prins Hamzeh, slik Hussein selv ønsket det.

Ett år

Abdallah, som har britisk mor, ble kronprins da han bare var ett år gammel i 1963. Men han ble erstattet to år senere av kong Husseins yngre bror, Hassan ibn Talal.

For halvannen uke siden mistet Hassan arveretten, fordi kongen mente han hadde misbrukt sin makt i det halvåret han selv fikk behandling for kreft på en klinikk i Minnesota.

(NTB-AFP-Reuters)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media