Kong Olav av Töcksfors

Olav Thon (82) er Norges eiendomskonge. Her er historien om hvorfor han kalles «konungen av Töcksfors».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TÖCKSFORS(Dagbladet): Plutselig er han der - midt i et tilsynelatende kaos av bygningsarbeidere og maskinstøy. I slitt tweedjakke og høyhalset ullgenser, litt alderdomsrund i ryggen, men med fast hånd og glimt i øyet. Vi må gå utenfor for å snakke.

FAKTA

Olav Thon

• Alder: 82 år

• Inntekt: I 2004 er Thon oppført med 140 millioner i inntekt og ca. 4 milliarder i formue, men ifølge Kapital er Olav Thons reelle formue verdt minst 14 milliarder. Han er altså Norges rikeste mann om man ser bort fra John Fredriksen som bor i utlandet.

• Karriere: Startet med å selge skinn og har bygd seg opp til å bli Norges mektigste aktør innen eiendom og kjøpesentre. Totalt eier og forvalter Olav Thon Gruppen nå ca. 60 kjøpesentre. Har ingen arvinger, men har etablert stiftelser som får nyte godt av hans formue. Sier selv at han lever like nøysomt som andre minstepensjonister.

-  Velkommen til Töcksfors, sier Olav Thon. 28. oktober åpner han 42 butikker over en flate på 28 000 kvadratmeter. 29. november kommer kong Carl Gustaf for å åpne julesalget.-  Der ser dere Konsum som er i full drift.

-  Du bygde der først?

-  Nei da, jeg kjøpte det ferdig, jeg. Jeg ville ha kontroll på naboeiendommen.

Eventyr

Med seg har han en mann som vi tror er byggeleder, men som viser seg å være Årjäng kommunes ordfører, den tidligere riksdagsmannen Kjell Ericsson fra Centern. Han kaller det som nå skjer i Töcksfors for «en saga», et eventyr. De møtte hverandre på en konferanse på Gardermoen. Et par måneder seinere var vedtaket om bygging av nytt shoppingsenter til 350 millioner kroner gjort.

-  Olav fikk folk med seg på et fullsatt møte i Misjonskirken. Han sa at han er et enkelt menneske som ikke jobber for å bli rik, men fordi det er morsomt, sier Ericsson.

Ei ny tid er kommet til det lille bygdesamfunnet med 1500 innbyggere rett over grensa for Ørje. I antall kilometer er det kortere hit enn til Svinesund og samtidig med kjøpesenteret åpnes den

KONGELIG: Olav Thon har klart å få svenskekongen Carl Gustaf til å markere åpningen av julesalget 29. november. 
- Det var ikke enkelt å få det til å passe i hans program, men jeg tror han kommer også fordi han da får anledning til å markere avslutningen av hundreårs-jubileet, sier Olav Thon. Alle foto: Frank Karlsen
KONGELIG: Olav Thon har klart å få svenskekongen Carl Gustaf til å markere åpningen av julesalget 29. november. - Det var ikke enkelt å få det til å passe i hans program, men jeg tror han kommer også fordi han da får anledning til å markere avslutningen av hundreårs-jubileet, sier Olav Thon. Alle foto: Frank Karlsen Vis mer

nye motorveien forbi Askim.

Det siste året har Thons prosjekt forvandlet bygda. Lokale leverandører er brukt til å levere materialer. 400 nye stillinger skal fylles i senteret. Verken kommunen eller Thon rekker å bygge nok boliger.

Full fart

Noen av butikkene er i ferd med å fylles med varer, bl.a. et par skobutikker og historiens første apotek i Töcksfors. Thon må innom for å hilse

-  Jeg kommer nok aldri til å bli noen god kunde for dere, men jeg er glad for at dere er her, sier 82-åringen.

Han er for lengst kjendis på senteret. Alle nikker og mange skal håndhilse og ønske lykke til.

-  Og hvilken butikk skal dere ha, sier han til to menn som vi møter i handlegata.

-  Vi kommer från branninspektionen.

-  Oi, oi, da har dere en viktig jobb. Beredskapen må være i orden, sier Thon.

Seinere på dagen skal 82-åringen kjøre alene videre til Charlottenberg ved Kongsvinger der tomtearbeidene for et tilsvarende senter er i gang. Og senteret på Nordby ved Svinesund omsetter allerede for ca. en milliard.

Totalt eier nå Olav Thon Gruppen 55 kjøpesentre som omsetter for ca. 30 milliarder.-  Hvis dere spanderer skyss, skal jeg spandere kaffe, sier Olav Thon. Vi kjører til «Kaffestugan» i sentrum av Töcksfors. Et idyllisk område med flere gamle, men nyoppussede bygninger, malt i gult.

-  Jeg kjøpte dette også samtidig slik at jeg kan ha litt kontroll på sentrumsutviklingen, sier han.

Liggende brakk

Thon humrer fornøyd da vertinnen gir ham en klem og spør hva han ønsker å spise. Det blir et rundstykke med egg og ansjos og en halvliter lettmelk.

-  Hun er kinesisk og jobbet på et sted jeg har i Hallingdal. Jeg tenkte at hun ville være riktig person til å få fart på driften her.

-  Er det bare tanken på fortjeneste som ligger bak satsingen på grensehandel?

-  Nei, dette var jo de områdene Norge og Sverige sloss om i mange år. Etter at grensen kom, er de blitt liggende nærmest brakk. Jeg synes kundene fortjener noe bedre enn brakker og såkalte «varutelt».

Thon bygger ikke bare på svensk side.

Ytterst i Iddefjorden har han en gård hvor han har drevet minkfarm, men som nå skal omdisponeres til feriested med 50 sommerhus.

Hoteller

Thon har omtrent like mange hoteller som kjøpesentre. Ifølge Finansavisen, var han nær et salg av hotellene til Petter Stordalen og hans Choice-kjede, men i helsides annonser er det gründeren selv som nå får æren for at hans hotellkjede skifter navn fra Rainbow til Thon Hotels.

-  Skifter du navn også fordi du synes det er litt moro å få ditt navn på logoen?

-  Jo da, litt det også. Du vet, tunfisk på fransk skrives «thon» og alle har vel hørt om Hilton. Kanskje kan det spare meg for noen skilt.

Thon likte godt reportasjen i Dagbladet hvor han uttalte at han ønsket å jobbe enda mer til tross for at han er fylt 82 år - som kontrast til undersøkelsen om norske 40-åringer som vil jobbe mindre.

-  Kan du jobbe mer enn du gjør?

-  Nei, for så vidt ikke, siden jeg reiser til fjells hver helg. Men det er altfor mange pensjonister som har kjedet seg i 15 år når de kommer i min alder.

-  Hvilket fjell reiser du til?

-  Jeg reiser rundt for å finne tomter. Du vet, jeg har laget en stiftelse med det formål å bygge hytter som jeg gir til Turistforeningen. Dette gir fjellturene en helt spesiell mening. Jeg har vært på fjell over hele verden, men ingen kan måle seg med de jeg finner i Norge.

-  Hvorfor bygger du ikke din egen hytte?

-  Jeg synes inderlig synd på dem som bygger seg hytter på flere hundre kvadratmeter. Da er det jo ingen vits i å reise hjemmefra lenger. Selv sover jeg aller best med en stein under hodet.

VENNER: Ordfører Kjell Ericsson og Olav Thon.
EGEN KAFÉ: «Kaffestugan» i sentrum av Töcksfors.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer