Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kong Olav ble døpt som mormoner tre år etter sin død

- Vi ante ikke at katolikken Max Manus også er blitt mormoner, 16 år etter at han døde, sier barna.

 LEGENDER - OG NÅ OGSÅ MORMONERE:  Det berømte bildet fra Rådhusplassen i Oslo under frigjøringsfeiringen i mai 1945. Kong Olav blir passet på av væpnet livvakt Max Manus. ARKIVFOTO: NTB SCANPIX.
LEGENDER - OG NÅ OGSÅ MORMONERE: Det berømte bildet fra Rådhusplassen i Oslo under frigjøringsfeiringen i mai 1945. Kong Olav blir passet på av væpnet livvakt Max Manus. ARKIVFOTO: NTB SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kong Olav og en rekke andre kjente nordmenn er blitt døpt av mormonerkirken etter sin død uten at familiene visste noen ting.

Kong Olav ble døpt i mormertempelet i Jordan River i Utah i 1994, tre år etter at han døde.

Krigshelten Max Manus, som døde i 1996, ble døpt mormoner i 2011 i tempelet i Twin Falls i Idaho.

Så seint som i mars i år utførte mormonerkirken et fornyet og hemmelig dåpsrituale for Max Manus på tross av at representanter for andre religioner flere ganger har henvendt seg til kirkens hovedsete i Salt Lake City for å få den til å slutten med denne praksisen.

Taus Romney Tidligere i år har Nobelpris-vinner Elie Wiesel på vegne av framtredende jøder bedt republikanernes presidentkandidat Mitt Romney om hjelp til å få stoppet disse seremoniene.

 LEVENDE MORMONER:  Republikanernes  presidentkandidat Mitt Romney har rukket å bli kjent mormoner - mens han fortsatt lever. FOTO: Richard Carson/REUTERS/NTB SCANPIX.
LEVENDE MORMONER: Republikanernes presidentkandidat Mitt Romney har rukket å bli kjent mormoner - mens han fortsatt lever. FOTO: Richard Carson/REUTERS/NTB SCANPIX. Vis mer

Romney er den mest kjente mormoneren i dag, men han har ikke kommentert praksisen.

Bergens Tidende
har fått tilgang til mormonerkirkens svært omfattende slektsregistre der Alf Prøysen, Thor Heyerdahl, Harald Hårfagre, Henrik Ibsen, Roald Amundsen, Jørgen Moe, Peter Christen Asbjørnsen, Edvard Munch, Edvard Grieg, Gustav Vigeland og Henrik Wergeland ville vært andre uvitende norske kjendismormonere.

Olav den hellige, som kristnet Norge, ble døpt i mormonerkirken i 1933 - 903 år etter at han falt i slaget på Stiklestad.

- Provoserer Mette og Max Manus, barna til Tikken og Max Manus, var uvitende om at begge foreldrene var underkastet mormonerens dåpsritualer.

- Selvfølgelig provoserer mormonernes dåp. Far var faktisk døpt katolsk. Men i tider med så mye intoleranse velger vi heller å ty til smilet, sier etterkommerne til Bergens Tidende.

Avisa har henvendt seg til kirkens pressetalsmann, som ikke vil kommentere dåp verken av kongefamilien eller andre norske navn.

 MORMONERDÅP ETTER SIN DØD:  Visesangeren og forfatteren Alf Prøysen er en av mange kjente nordmenn som er blitt døpt mormoner etter sin død. Prøysen døde i 1970 - 56 år gammel.
Arkivfoto: Ivar Aaserud/Aktuell /NTB SCANPIX.
MORMONERDÅP ETTER SIN DØD: Visesangeren og forfatteren Alf Prøysen er en av mange kjente nordmenn som er blitt døpt mormoner etter sin død. Prøysen døde i 1970 - 56 år gammel. Arkivfoto: Ivar Aaserud/Aktuell /NTB SCANPIX. Vis mer

- Dåp på vegne av historiske personligheter som ikke er forfedre til medlemmer av kirken, er strengt forbudt. I noen få tilfeller har navn blitt lagt til på tross av disse reglene. Om dette er ved en feiltakelse eller av andre grunner, oppfatter kirken det som et alvorlig regelbrudd, skriver talsmannen i en mail til BT.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media