Kong Reitan av Narvesen

Navn: Odd Reitan Alder: 49 Stilling: Kjøpmann

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Narvere er det noen som kaller dem, ungdommen som kaster bort livet sitt på gatehjørnene i nærheten av en Narvesen-kiosk. Odd Reitan, som nå har slått kloa i Narvesen-konsernet, har aldri vært en narver. Den tida Reitan ikke har brukt til å tjene penger, har han - i noens øyne - kastet bort på popmusikk.

Si navnet Paul McCartney, og matmilliardæren får stjerner i øynene. 19 år gammel pensjonerte Odd Reitan seg som dansebandmusiker, fordi han mente han ikke var god nok. I stedet fant han ut hva ordet avanse innebærer, og satset for fullt i farens kolonialforretning. Som 21-åring åpnet han Sjokkpris AS: «Pils, før kroner 3,35, nå kroner 2,88.» Uten å låne penger i banken bygde Reitan opp milliardimperiet som i går fusjonerte med Narvesen-konsernet.

Johan Bertrand Narve Louis Narvesen fikk enerett til salg av aviser på jernbanens område og startet Narvesen Kioskkompani i 1894. Navnet hans lever videre i Bertrand Narvesens vei i Oslo. I Trondheim er det ingen Odd Reitans vei, men den kommer, når kjøpmannen en gang er gått bort. Reitan er ellers et høyst alminnelig navn i byen ved Nidelvens bredd: 179 skattebetalere heter så, men bare en av dem har kjøpt Lade Gård og kan skilte med 183 millioner i formue i likningsprotokollen.

En annen Reitan har heller ikke gjort det dårlig: Nesten 23 millioner er formuen ekskona Marit har fått med seg. De to sønnene, Kjell Magnus og Ole Robert, er også utstyrt med formuer så det holder, men for hele familien består hverdagene av mye arbeid og få utskeielser. - Jeg har ikke tid til å bruke penger privat, sa Odd Reitan til denne avisa, sist han kommenterte likningsprotokollen.

Han er et sammensatt menneske: Harry, påstår de litt finere. Grådig, sier en som hadde håpet på litt spandering. Sjenerøs, mener andre. Selv tilstår han at han er «snobbat». Han er en varehandelens Aril Edvardsen, en predikant med sterk tro på lavprisevangeliet, og han har ikke tenkt å gi seg, før han - som Paul McCartney - er blitt et navn ute i den store verden.

For ti år siden mente Reitan det bare var et tidsspørsmål før sir Paul dukket opp i kjellerstua på Singsaker for å jamme Beatles-låter. Selskapet Torgkonserten AS strever med å få McCartney, Elton John eller Eric Clapton til Trondheim; hittil har de mislyktes, men de gir ikke opp. En kveld med Beatles-legenden vil være det aller største for Rema-sjefen, men så langt må Reitan nøye seg med å lese om McCartney i bladene han får kjøpt på Narvesen.