Kong William, han leve!

Dagbladet drøfter vår styreform i en artikkelserie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Hva er det med monarkiet? Hvorfor foretrekker vi en forfatning der posisjonen som statssjef går i arv, framfor en statsskikk i tråd med moderne, demokratiske prinsipper? Dagbladet drøfter vår styreform i en artikkelserie. Serien fortsetter på mandag. Danske prins Carl ble i 1905 til Haakon VII av Norge, kort tid etter unionsoppløsningen. Dette er historien om en annen mann som ville bli norsk konge.

LANGT PÅ KVELD den 29. juni 1905 syklet prins Carl gjennom Københavns gater til enkegrevinne Reventlows hus på St. Annae plads, der sendemannen Fritz Wedel Jarlsberg ventet med den norske regjerings spørsmål: «Ville han bli Norges konge?»

Sju år etter at diktersønnen Sigurd Ibsen hadde tatt til orde for et nasjonalt kongedømme, hadde statsminister Christian Michelsen manøvrert Norge ut av unionen med Sverige, og sto rede til kampen om forfatningen: Republikk eller monarki?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer