Konge i hundre

Kong Harald har kjempet seg tilbake fra sykdommen, feiret kongehusets 100-års jubileum og tatt imot to nye barnebarn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I jubileumsåret har kong Harald delt både gleder og sorger med nasjonen. Lenge var det tvil om en sykemeldt konge skulle rekke feiring av 100-års jubileet etter at legene 15. mars slo fast at kongen måtte hjerteopereres. I prosessen var kong Harald svært åpen. Hans livlege sto fram og fortalte nasjonen om helsetilstanden. Kongens selv ønsket at folket skulle vite. Flere eksperter og leger roste kongen for sin åpenhet, både under kreftoperasjonen i 2003 og under hjerteoperasjonen i mars i år.

-  Jeg har det bra. Det var deilig å komme ut. Nå gleder jeg meg til å komme meg til Kongsseteren for å mosjonere og røre på meg, sa en blid og opplagt kong Harald da han forlot sykehuset 21. april i år.

Taklet godt

Heldigvis gikk det bra, og kongens sykdomshistorie kan ha vært med og gitt kongehuset et løft inn i jubileumsfeiringen. Kongen og dronningen har vært svært aktive og representert mye. Sosiolog Hedvig Skonhoft Johannesen mener at kong Harald har vært flink til å balansere mellom det å være folkelig og det å være konge i jubileumsåret.

-  Det har vært et år hvor kongen har taklet både sykdom og helbred på en fin måte. Jeg er helt enig med dem som sier at han har bidratt til større åpenhet. Det er også ved slike markeringer som vi har hatt i år at kongehusets posisjon som nasjonalt symbol styrkes. Det at han samtidig har hatt mot til å snakke om egen sykdom har forsterket dette, mener Skonhoft Johannesen.

Berømmer kongen

Hun vil samtidig berømme kongen for at han ikke slipper offentligheten helt inn i sitt privatliv.

-  Vi vet egentlig ikke så mye om kongen utover at han er sympatisk kar som liker å seile. Ellers vet vi lite om hva han liker å bruke tida til. Jeg tror dette er en riktig vurdering. Man skal ikke vite for mye. Vi lever i ei tid da kjente menneskers liv blir omtalt side opp og side ned. Her har kongen inntatt en riktig posisjon. Når vi slipper inn i hans liv gjøres det på en måte vi kjenner fra kongehuset, slik jubileumsfeiringen har vært et eksempel på, sier hun.

 I LYSTIG LAG:  Kong Harald og dronning Sonja på besøk i FN i USA tidligere i år, bla. sammen med Jan Petersen (t.h.). Foto: Ørjan F. Ellingvåg
I LYSTIG LAG: Kong Harald og dronning Sonja på besøk i FN i USA tidligere i år, bla. sammen med Jan Petersen (t.h.). Foto: Ørjan F. Ellingvåg Vis mer

På årets julekort fra Slottet ser man den nye kongelige storfamilien. Kongen har dette året fått to nye barnebarn, Prins Sverre Magnus og Leah Isadora Behn, og han legger ikke skjul på at han trives med rollen som bestefar.

Sitter gjerne barnevakt

-  Jeg trodde ikke jeg skulle bli bestefartussete, men det ble jeg. Både dronningen og jeg har stor glede av samvær med hele familien, sa kongen i et intervju med Aftenposten i november.

Han forteller at kongeparet mer enn gjerne sitter barnevakt på slottet.

-  Det er spesielt hyggelig å være sammen med de små. Utviklingen skjer så raskt i barnas første leveår, så man bør se dem ofte for ikke å miste kontakten, sier kongen.

Sosiolog Hedvig Skonhoft Johannesen mener kongen framstår som en kvikk eldre mann med stor interesse for barnebarn og familie.

Helhjertet og stødig
-
 Kongehuset har startet et generasjonsskifte. Her har kongen framstått som helhjertet og stødig. Han er fortsatt veldig kongelig, samtidig som han åpner opp, blant annet når han snakker med stort engasjement om bestefarrollen, sier hun.

Kong Harald står fast på at kongehuset ikke skal framstå som populistiske.

-  Vi er gitt en oppgave av den norske befolkningen som monarki, og den gjør vi så godt vi kan. Vi forsøker å være så lite populistiske så mulig. Vi gjør ikke noe i øyeblikket for å oppnå noe positivt på en gallup eller for å vinne kortsiktig personlig popularitet, understreker kong Harald.

Trapper ned

-  For meg virker dette som en fornuftig løsning. Det er et sterkt og godt tillitsforhold mellom kongen og kronprinsen, så en slik overgang vil gå smertefritt. Generasjonsskiftet er godt i gang, sier statsviter Carl-Erik Grimstad til Dagbladet.

Han viser til at det i Belgia, Nederland og Luxemburg så har regenten gått av, og overlatt tronen til neste mann i arverekkefølgen. Løsningen det norske kongehuset nå velger er unik, og vil bidra til at kong Harald får mer fritid, samtidig som kronprinsen gradvis tar over flere av arbeidsoppgavene.

-  I realiteten er det bare åpningen av Stortinget som er forbeholdt kongen. Jeg tror at far og sønn finner en fin deling av arbeidsoppgaver. Jeg tror de aller fleste skjønner at også en konge har behov for å leve litt av pensjonistlivet, selv om dette er en løsning som ikke har vært praktisert tidligere, sier Grimstad.

1. JONAS GAHR STØRE: Fra sult og katastrofer som Røde Kors-sjef til politikk og diplomati som utenriksminister.<!--/
4. ANNE B. RAGDE: <p>Årets store suksessforfatter.
6. a-ha: <Årets største comeback
7. INGER ELLEN NICOLAISEN :Suksess både som bedriftsleder og på TV, nå vil hun redde Bodø/Glimt.
11. PETTER STORDALEN: Hotellkongen preget stridighetene rundt både Union og Opticom.
b> 12. ANNE LISE RYEL: Lederen for kreftforeningen vant selv over kreften.
2.TUFTE: De ga nerdene et ansikt og tok Norge med storm.
3.LISE BANG ERICSSON og CHRISTOPH WERNERSEN: De sto fram som tsunami-ofrenes talspersoner.
5. KRISTIN HALVORSEN: Første SV-er og kvinne som finansminister.
8. JOHN CAREW: Norges største fotballsuksess, og endelig voksen
9. VIBEKE OMBERG: Startet magasinet =Oslo og ga tiggerne et nytt liv.<!--/
10. KONG HARALD: Måtte hjerteopereres samme år som konge-huset har 100-årsjubileum.<!--/