Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Konge og statsminister i tsunamikrangel

I dag får Carl Gustaf refs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kong Carl Gustaf trådte over en grense da han kommenterte håndteringen av flodbølgekatastrofen, mener sosialdemokratenes partisekretær Marita Ulvskog.

Kongens uttalelser er blitt tolket som en refs av Sveriges regjering. Statsminister Göran Persson er taus og åpenbart enig i partisekretærens kritikk av kongen.

Han har selv fått refs i flere dager fordi han har skylt på UD for at han ikke reagerte på et tidligere, og at han valgte å fortsette juleferien mens tragedien i Sørøst-Asia rullet i alle medier.

– Hadde jag eller utenriksministeren fårr den informasjonen (om flere døde svenske) allerede søndag, så hadde vi selvsagt dratt igang hele organisasjonen umiddelbart, sa Göran Persson till journalister  onsdag.

I dag avslørte avisa Expressen at statsminister Persson hadde fått hastemeldingene med de svenske tapstallene rett til sin mobil mens han var på juleferien.

Sosialdemokratenes partisekretær reagerer på kommentarer kongen kom med i et intervju med Dagens Nyheter.

- Her i Sverige er det ofte slik at ingen våger å ta ansvar. Man er redd for å dra i gang ting. Det kan bety utgifter som man må stå til ansvar for senere. Hvem skal betale? Jeg synes det er viktig at man tør å ta ansvar. Etterpå blir man sikkert hengt ut, men det er bedre enn å være passiv, sa kong Carl Gustaf.

Et brudd

FIKK IKKE VITE AV UD:  Statsminister Göran Persson skylder på UD, men i dag avslører Expressen at han fikk hastemeldingene om døde svensker i tsunami-katastrofen direkte på SMS. Foto: SCANPIX
FIKK IKKE VITE AV UD: Statsminister Göran Persson skylder på UD, men i dag avslører Expressen at han fikk hastemeldingene om døde svensker i tsunami-katastrofen direkte på SMS. Foto: SCANPIX Vis mer

Marita Ulvskog mener uttalelsene er et brudd på det såkalte Torekovkompromisset fra 1971, som innebærer at hoffet ikke skal komme med politiske utspill.

- Jeg mener at kongen og hoffet gikk over en grense, sier hun til Sveriges Radio.

- Vi kan begynne å lure på om kompromisset holder i den formen det har i dag.

Konges uttalelser er senere blitt nyansert av det svenske hoffet, som har understreket at de ikke var ment som kritikk av konkrete personer.

Overrasket

Ifølge riksmarskalk Ingemar Eliasson er kongen overrasket over kritikken.

- Uttalelsene er ikke politiske og har ikke til hensikt å være det. De er en kommentar til en allmenn holdning. Da synes jeg at man kan holde seg til det, og akseptere presiseringen av hva kongen har sagt og ment, sier han.

Men den sosialdemokratiske partisekretæren mener at kongen og hoffet har flyttet sine posisjoner framover og søkt større innflytelse det siste tiåret. Kongens taler under åpningen av Riksdagen har lignet på politiske erklæringer, hevder hun.

- At vi så kort tid etter katastrofen har havnet i en politisk diskusjon, der utgangspunktet har vært en uttalelse av kongen, er veldig uheldig, sier Marita Ulvskog.

Nå refses partisekretær Ulvskog

Men den sosialdemokratiske partisekretærens kritikk var ikke ute i mediene i mange minutter før den ble rettet mot henne selv.

- Det er faktisk ikke skrevet i vår regjeringsform at en sosialdemokratisk partisekreæt har en sæskilt rett til å tolke hva kongen får lov til å si og ikke. Hun burde avstå fra disse kommentarene, sier moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt  til avisa Expressen.

(Dagbladet.no/NTB-TT)

KONGE-KRITIKK: Brøt kong Karl Gustav de konstitusjonelle regler da han kritiserte håndteringen av tsunami-katastrofen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media