Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kongebarn på skolevei

Når Marius begynner på Jansløkka skole i morgen formiddag, representerer det noe helt nytt for hvordan barn tilknyttet kongefamilien utdanner seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongebarnas utdannelse har gått fra å være en dannelsesskole til en utdannelsesskole, sier statsviter Carl-Erik Grimstad.

AUGUST 1911:

Skoleveien er ikke lang for åtte år gamle kronprins Olav. Den unge kronprinsen starter skolekarrieren i et lite spiseværelse på Slottet, som er gjort om til et ordentlig klasserom, med egen pult og skoleklokke. Lærerinnen, den strenge frøken Halldis Bomhoff, trenger ikke bekymre seg for at lille Olav skal prate med andre i timen. Han er nemlig eneste elev i klassen.

- I dag ville det være utenkelig å tro at noen skulle bli kvalifisert for noe som helst ved å sitte i et rom dekket av plysj og søyler sammen med en privatlærer og bli fortalt hva som er korrekt å mene, sier Grimstad.

Prins Olav fikk da også lov til å få klassekamerater, etter hvert. Etter to år med undervisning alene på Slottet, begynte han på en vel ansett privatskole i hovedstaden.

AUGUST 1945:

Freden er kommet til Norge, og prins Harald har kommet hjem fra eksil i USA. Barnepiken «dadda Signe» har lært guttungen både å lese og skrive, men nå skal prins Harald gå i en ordentlig klasse for første gang.

De andre barna i klasse 3A på vestkantskolen Smestad er spente på hvordan det vil bli å ha en ekte prins i klassen, men finner fort ut at han ikke har bløtkake i nistepakka. Harald spiser brød med geitost, som de andre.

- Kong Harald har selv forklart at det var naturlig for ham å begynne på en vanlig skole, sier Grimstad.

Han tror det har vært lurt av kongefamilien å la barna gå på en folkelig skole.

- I Storbritannia går kongebarna på privatskoler, og blir sosialisert inn i et overklassemiljø. Et slikt miljø finnes ikke i Norge, og ved å gå på en vanlig skole har våre kongebarn tilpasset seg det samfunnet vi lever i.

AUGUST 1980:

Prins Haakon Magnus blir fulgt av mamma og pappa til tradisjonsrike Smestad skole. Han skal begynne i klasse 1A sammen med 24 andre sjuåringer. Storesøster Märtha Louise går allerede i tredje klasse samme sted. Men selv om kronprinsparet legger vekt på at barna skal behandles som alle andre, skiller kongebarna seg ut.

Mens klassekameratene kan gå sammen til skolen, må Haakon Magnus og Märtha Louise kjøres av egne vakter til og fra Skaugum.

- De andre barna snakket mye om det og lo av det, og syntes det var morsomt. Det var ikke mobbing akkurat, men ubehagelig nok. Jeg husker jeg fikk en viss frykt for å være annerledes, sier Haakon Magnus i Fredrik Wandrups biografi.

Som kronprinsens stesønn vil nok også Marius få kjenne at han er i en annerledes posisjon.

AUGUST 2003:

Klokka 12.00 mandag formiddag vil rektor Arnt-Jørgen Nilsen ønske 71 seksåringer velkommen til Jansløkka skole i Asker. Skolen ligger idyllisk til, i gangavstand fra Skaugum, og de hvite trebygningene er omgitt av en frodig, grønn skog. Den aller første skoledagen varer bare i to timer, før Marius kan være med kronprinsessen hjem igjen.

- At Marius får gå på nærmiljøskolen sin, representerer noe helt nytt. Jeg tror det har vært viktig for kronprinsparet å ha barna i nærheten. Marius kan stikke over gata og leke med en klassekamerat når han blir eldre. Det er en stor endring, bare fra Haakons oppvekst, sier Grimstad.

Han tviler på om kongehuset noen gang vil gå tilbake til den elitepregede utdannelsen.

- I dag ville det vært utenkelig at kronprinsparet sendte barna sine langt av gårde til en vestkantskole. Skulle de først gitt ungene lengre skolevei, ville et utradisjonelt valg vært bedre. En østkantskole med mange flerkulturelle elever, for eksempel. Det kunne gitt dagens kongebarn et spennende perspektiv.

Kilder: «Kong Olav V» av Arvid Møller, «Kronprins Harald» av Christian Borch, «Mette-Marit - prinsesse mot alle odds» av Håvard Melnæs, «Haakon» av Fredrik Wandrup, Jansløkka skoles Internett-sider.

STARTER I MORGEN: Lille Marius får trolig følge av kronprins Haakon når han begynner på Jansløkka skole i Asker. Skolen ligger i gangavstand fra Skaugum.