Kongefamilien kan ha vært ulovlig overvåket

Slottet slo alarm tidligere i år og politiet etterforsker saken.

SLOTTET KAN HA BLITT ULOVLIG OVERVÅKET: Politiet etterforsker hvorvidt kong Harald og kongefamilien kan ha vært ulovlig overvåket.
Foto: Berit Roald / SCANPIX
SLOTTET KAN HA BLITT ULOVLIG OVERVÅKET: Politiet etterforsker hvorvidt kong Harald og kongefamilien kan ha vært ulovlig overvåket. Foto: Berit Roald / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||VG skriver i dag at politiet etterforsker hvorvidt kong Harald og kongefamilien kan ha blitt ulovlig overvåket.

- Vi er kjent med at det pågår politietterforskning, utover det har vi ingen kommentar, sier assisterende kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen ved slottet til VG.

FOST kan ha overvåket Slottet
Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST) er ansvarlig for datasikkerheten ved Det kongelige norske slott, og ut i fra det VG melder skal det være mistanke om ulovlig overvåking av datasystemet.

En mulig overvåking av datasystemet kan ha gitt tilgang på Slottets e-post-system, og da det ble slått alarm tidligere i år skal det ha blitt meldt om at det kunne se ut som noen utenforstående hadde vært inne på det lukkede kommunikasjonssystemet Slottet benytter seg av.

FOST er som tidligere nevnt ansvarlig for datasikkerheten, men de skal ikke kontrollere hva som er av trafikk på kommunikasjonsnettet som man nå mistenker.

Det skal ha vært kontakt mellom det kongelige hoff, Kripos og Forsvarsdepartementet om saken. Kripos etterforsker allerede FOST for det som kan ha vært ulovlig overvåkning på Statsministerens kontor og flere departementer.

FOST allerede under etterforskning av Kripos
- Vi har grunn til å tro det har skjedd noe kriminelt og etterforsker deretter, men vi holder kortene tett til brystet nå, sa statsadvokat Petter Mandt til Dagbladet om overvåkingen av Statsministerens kontor, etter at TV2 meldte at Kripos etterforsker Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST) i går.

Det er Forsvaret og Forsvarsdepartementet som har bedt Kripos om å etterforske Forsvarets sikkerhetstjeneste etter en gjennomgang av deres direktiv og fullmakter.

- FOST er ingen hemmelig tjeneste og har ikke lov til å drive overvåkning av personer, verken av vanlige borgere eller militært personell, sa forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen om overvåkningen av Statsministerens kontor da Dagbladet traff henne i Brussel i går.

Kripos ønsket ikke å kommentere den mulige overvåkingen av Slottet overfor VG.