Kongefamilien markerer jubileum - kommunen må ta millionregning

Kostnadene i Stavanger er nesten dobbelt så høye som i andre byer kongefamilien besøker. 

NORGE RUNDT: Dronning Sonja og kong Harald er her på Midnight Sun Marathon i Tromsø i forbindelse med markeringen av kongeparets 25-årsjubileum. Det skal holdes fester for kongeparet fra Tromsø til Kristiansand. I Bergen, Kristiansand og Stavanger har folkefestene kostet kommunene over 500 000 kroner. Foto: Bjørge Stein / Aftenposten / Dagbladet
NORGE RUNDT: Dronning Sonja og kong Harald er her på Midnight Sun Marathon i Tromsø i forbindelse med markeringen av kongeparets 25-årsjubileum. Det skal holdes fester for kongeparet fra Tromsø til Kristiansand. I Bergen, Kristiansand og Stavanger har folkefestene kostet kommunene over 500 000 kroner. Foto: Bjørge Stein / Aftenposten / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kongefamilien har lagt ut på sin jubileumsreise for å feire at de har sittet på tronen i 25 år. Mandag går turen til Stavanger, med både hagefest og folkefest i oljehovedstaden.

For Stavanger kommune blir regninga på folkefesten 900 000. Ingen andre byer har festkostnader som kan måle seg med dette.

Det får kommunalråd Eirik Faret Sakariassen (SV) i Stavanger til å se rødt.

- Det er ikke bra for oss, som allerede har en presset kommuneøkonomi, å plutselig måtte legge ut en million for et arrangement. Signaleffekten er veldig dårlig, spesielt for dem som rammes av kutt, sier Sakariassen til Dagbladet.

Rammet av arbeidsledighet

Stavanger er hardt rammet av det dramatiske oljeprisfallet. Arbeidsledigheten i kommunen var i mai på 4,8 prosent, hele 3606 arbeidsledige. Fordi Stavanger kommune har høyere arbeidsledighet enn landsgjennomsnittet, er det satt av 48,1 millioner til kommunen i revidert nasjonalbudsjett.

KRITISK TIL KOSTNADENE: Eirik Faret Sakariassen (SV) mener festene blir for dyre. Foto: Privat      
KRITISK TIL KOSTNADENE: Eirik Faret Sakariassen (SV) mener festene blir for dyre. Foto: Privat       Vis mer

Faret Sakariassen (SV) mener det er en selvfølge at enten Slottet eller regjeringen blar opp for festene.

- Vi synes så klart det er hyggelig å feire at regentene har vært på tronen i 25 år, men det er en reise som er initiert fra nasjonalt hold, og da bør den også betales fra nasjonalt hold, sier Sakariassen.

Dette er kostnadene

Det er to ulike fester som holdes på kongefamiliens turné. Først en hagefest, som Slottet inviterer til, og så en folkefest som kommunen inviterer til.

I Stavanger vil dette koste 1,39 millioner kroner.

  • Hagefesten: 383 000 kroner.
    Slottet betaler 300 000 og fylkeskommunen 100 000.
  • Folkefesten 1 007 000 kroner
    Stavanger kommune betaler 907 000 og fylkeskommunen 100 000.

Også andre kommuner må bla opp, men ingen har budsjettført så høye kostnader ved kongebesøket. Det viser en rundspørring Dagbladet har gjort i kommunene.

Dette koster det i andre byer

Trondheim kommune må til sammenlikning bare ut med 150 000 kroner, for en folkefest på Ravnkloa. Bodø kommune anslår at arrangementet koster dem 200 000.

I Tromsø sammenfaller kongebesøket med Midnight Sun Marathon, noe som gjør at kommunen slipper å sette opp egen scene. I tillegg sponser Fylkesmannen i Troms halvparten av utgiftene, noe som gjør at regninga til kommunen ender opp på skarve 45 000 kroner.

Kristiansand kommune stiller lokalet Myren gård til disposisjon for hagefesten helt gratis, og betaler i tillegg 500 000 kroner for folkefesten. I tillegg går hagefesten over budsjettet, og Fylkesmannen betaler 150 000 ekstra der.

- Slottet har ønsket at vi gjennomfører besøket på et nøkternt budsjett, så Bergen kommune bruker bare 500 000 på folkefesten, sier Tallak Rundholt, politisk rådgiver for byråd Julie Andersland.

Faret Sakariassen (SV) sier det er rart at forskjellene fra Stavanger er så store. Stavanger-ordføreren har følgende å si til ham:

- Vår intensjon er å lage en fest for innbyggerne og at det skal være koselig å komme. Da vil jeg si til Sakariassen: Er det noe som jeg tror kommer til å få oppslutning i Stavanger nå i disse tidene, er det et gratisarrangement med de beste artistene i vår region, sier Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø til Dagbladet.

- Vi har valgt å benytte denne sjansen til å lage den folkefesten som folk fortjener akkurat nå, sier ordføreren.

Store forskjeller

Folkefesten skal holdes på amfiområdet ved Stavanger konserthus på mandag, og vil da altså koste kommunen 907 000 kroner.

ARRANGERES HER: Stavanger kommune inviterer til folkefest for kongefamilien her utenfor konserthuset i Stavanger kommende mandag. Foto: Tommy Ellingsen / NTB scanpix
ARRANGERES HER: Stavanger kommune inviterer til folkefest for kongefamilien her utenfor konserthuset i Stavanger kommende mandag. Foto: Tommy Ellingsen / NTB scanpix Vis mer

- Noe av grunnen til at vi har ekstra kostnader er fordi vi har et arrangement med sandvolleyball denne helgen med siste finale søndag kveld, så vi kan ikke bruke Torget, som ville vært det naturlige stedet å ha et arrangement på, sier Sagen Helgø.

- Vi hadde ikke noe valg, vi måtte bruke amfiet, og da får vi en del ekstra utgifter til scene. Vi har lagt oss på et veldig nøkternt nivå, vi betaler ikke artistene, det er infrastrukturkostnadene og det å få opp arrangementet vi har utgifter på, påpeker hun.

Stemte ikke mot

Faret Sakariassen (SV) i Stavanger synes det er rart at det er så stor forskjell på hva arrangementet koster i de forskjellige byene.

- Når man skal gjennomføre et sånt arrangement, må det i det minste gjøres så sparsommelig som mulig, sier han til Dagbladet.

SV stemte for da saken ble vedtatt som et orienteringsforslag.

- Saken kom opp i formannskapet to uker før arrangementet og det var først da vi ble klar over kostnadene, sier Faret Sakariassen.

HER I BODØ: Dronning Sonja og kong Harald på Keiservarden i Bodø søndag kveld. Bodø kommune opplyser om at folkefesten koster kommunen 200 000 kroner. Slottet betaler 300 000 for hagefestene. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
HER I BODØ: Dronning Sonja og kong Harald på Keiservarden i Bodø søndag kveld. Bodø kommune opplyser om at folkefesten koster kommunen 200 000 kroner. Slottet betaler 300 000 for hagefestene. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Han sier arrangementet allerede var kunngjort offentlig og at de ikke kunne si nei med en så kort frist. Stavanger-ordføreren sier de ikke hadde oversikt over kostnadene før nå, men at hun mener det er viktig at folk får en opplevelse ut av festen. Hun mener ikke at staten burde ta regninga.

- Det er en tradisjon at det er kommunen som er ansvarlig når kongen kommer på besøk, og det her mener jeg at vi i Stavanger kan klare, sier Stavanger-ordfører Sagen Helgø til Dagbladet.

Viktig tur for Slottet

Slottet sier det ikke er andre føringer fra dem på folkefestene enn at det skal være mulig for alle som ønsker det å være til stede.

- Kommunen er vertskap for en folkefest, og Kongeparet er vertskap for en hagefest. For hagefesten betaler hoffet 1000 kroner per gjest, skriver kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet i en e-post til Dagbladet.

Hun skriver at tradisjonen med kommunebesøk ble startet av kong Harald og dronning Sonja allerede i 1969, og at de årlige fylkesturene i år er erstattet av jubileumsreisen. Det er jubileumsreisen som nå tar kongefamilien fra Tromsø til Kristiansand med en hagefest og folkefest i hver by.

- På en slik reise er det besøkskommunen som er vertskap og fylkesmannen bistår i planleggingen av besøket. Typiske ønsker fra Slottet vil være at aktivitetene skal legges på steder hvor mange kan delta, gjerne utendørs, og at et representativt utvalg av befolkningen skal kunne delta, skriver Hagen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer