Kongefamilien til stengt by

Spania frykter nye terrorangrep på kronprinsbryllupet. Hele vår kongefamilie reiser til en by med ekstreme anti-terror-tiltak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er 22. mai kronprins Felipe skal gifte seg med sin forlovede Letizia Ortiz. Og i Spania frykter myndighetene at terrorister skal slå til når hele verdens søkelys er rettet mot den spanske hovedstaden.

Uvisst med barna

Det er bare litt over to måneder siden Madrid ble rammet av terrorbombene som drepte 191 og skadet mer enn 2000 mennesker. Og nå kommer en rekke prominente gjester til byen.

- Hele kongefamilien skal hit. Det er kongen og dronningen, kronprinsessen og kronprinsen, prinsesse Märtha og Ari Behn som drar, opplyser Slottets informasjonsmedarbeider Svein Gj. Gjeruldsen til Dagbladet.no.

Hva med barna, skal de være med?

- Det må vi komme tilbake til.

Nære venner

Kronprins Felipe er fadder til prinsesse Ingrid Alexandra. Han var ikke til stede ved dåpen i Oslo i april og har ennå ikke truffet sitt fadderbarn.

Felipe var i Oslo da kronprinsparet giftet seg. Da festet han på Slottet med gamlekjæresten Eva Sannum.

Felipe og kronprins Haakon har vært nære venner de siste åra, og hadde mye kontakt da spanjolen hadde norsk kjæreste. Det var vår egen kronprins som førte de to sammen.

Slottet vil ikke opplyse når medlemmene i kongefamiliene skal dra, men de skal være til stede på ulike arrangementer både fredag og lørdag. Bryllupet står på lørdag 22. mai.

Nedskytingsordre

På bryllupsdagen kommer luftrommet over Madrid til å være stengt for fly annet enn planlagte ruteflygninger. F-18-fly skal være i lufta for å passe på i tillegg til et AWACS-radarfly fra NATO. Det opplyste innenriksminister Antonio Camacho i dag, melder AP.

Fra 21. mai 18.00 lokal tid og et døgn framover er luftrommet stengt. Fra lørdag og fram til 23. mai går Spania ut av Schengenavtalen, slik at alle som reiser fra EU-land også blir bedt om å vise reisedokumenter og pass.

Camacho ville ikke kommentere rapportene om at jagerfly har fått autorisasjon til å skyte ned fartøy i lufta som småfly, luftballonger og seilfly som bryter flyforbuds-sona som rekker 8 mil rundt byen.

Høy beredskap

Politiet har nå sjekket beboere og forretningsfolk som holder til ved det kongelige slottet og på ruta fra kirka. De to nygifte skal kjøres i en pansret Rolls-Royce Royal Phantom. Vannledninger under jorda, undergrunnen og kloakksystemet.

T-banelinjer som går til Almudena-katedralen og slottet i gamlebyen blir stengt hele helga. Og på sykehusene bemanner de kraftig i tillfelle de må ta imot folk. Det samme gjør Røde Kors og brannvesenet.

Rundt 20 000 poltimenn, militære og paramilitære styrker vil bli satt i arbeid under vielsen. Det er prosesjonen fra katedralen til en kirke nær Atocha, togstasjonen der terrorbombene eksploderte, de konsentrerer seg om. Her skal Ortiz nemlig kaste brudebuketten sin. Ruta er ikke blitt offentliggjort.

GIFTER SEG:</B> Kronprins Felipe har funnet kjærligheten. Her sammen med forloveden på tyrefekting.
<B>KOMMER:</B> Märtha og Ari drar til Madrid. Slottet vil ikke opplyse om Maud Angelica skal være med.
KOMMER OGSÅ:</B> Kongeparet deltar i bryllupet.