Kongefamiliens ferieparadis

Kronpinsens fjellhytte i Uvdal nærmer seg innflytting. Vi lette oss fram og tjuvtittet på prinsehytta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nore og Uvdal (Dagbladet): - Det gjenstår fremdeles noe arbeid igjen på hytta, og derfor kan den ikke brukes nå i sommer. Men til høsten er den klar til bruk, sier kommunikasjonsrådgiver Sven Gj. Gjeruldsen til Dagbladet.

Kronprinsparet kjøpte hytta i fjor sommer. Etter planen skulle den vært ferdig ved påsketider i år, men forsinkelser i byggeprosessen førte til at kronprinsparet måtte vente med å ta den i bruk.

Det kan derfor se ut til at kronprinsparet vil feriere på den nye hytta i Risør i sommer. I mai kjøpte kronprinsen og kronprinsessen ei hytte på Flatholmen like utfor sørlandsbyen. Ifølge Gjeruldsen er den klar til å brukes allerede nå i sommer.

- Kronprinsparet har ingen planer om å bygge ut eller restaurere hytta, og de kan bruke den i sommer, sier han.

Slottet opplyser om at resten av kongefamilien skal tilbringe store deler av ferien på de andre sommerstedene i Norge. Martha og Ari har sommerhytte på Hankø, mens kongeparet bruker landstedet Mågerø ved Tjøme.

- Kongefamilien skal benytte feriestedene i sommeren. Helt konkrete ferieplaner er privat, og det kan vi ikke kommenterer, sier han.

Eldorado

I Uvdals solside, Brostrudlie, ovenfor Brøstrud pensjonat og Bruse fjellgård, har kronprinsfamilien funnet sitt eldorado. Den kongelige fjellhytta ligger usjenert til i enden av det øverste hyttefeltet. Innkjøringen til området er sikret med bom og videoovervåkning.

DRA TE BLOKSBERG: Märtha og Aris perle i Bloksberg på Hankø i Østfold. Foto: Arnt E. Folvik/Lise Åserud/Scanpix
DRA TE BLOKSBERG: Märtha og Aris perle i Bloksberg på Hankø i Østfold. Foto: Arnt E. Folvik/Lise Åserud/Scanpix Vis mer

Bommen åpnes bare med kort eller via mobiltelefon. Øverst hos de kongelige møtes du av nok en bom og vakthytte for deres sikkerhetseskorte.

Hytta ligger øverst i bjørkebeltet og er moderat i størrelse og lite prangende av utseende. Torvtaket er av den enkle typen. Pipene er forblendet med stablestein. Vinduene er store og moderne. Vi må nøye oss med å titte gjennom det høye gjerdet som sikrer byggeplassen mot ubudne gjester.

Miljøsatsing

Fjellsnaret kalles området og andelslaget av åtte grunneiere som står for utbyggingen. De har satset på en miljøvennlig profil og langsiktig utvikling og utbygging. Det brukes lokale materialer og håndverkere i størst mulig utstrekning og planene for videre utbygging er tilpasset kapasiteten til håndverkerbedriftene i kommunen og regionen.

Her kan kronprinsfamilien varme opp hytta med flisefyrt fjernvarme og når alt er ferdig skal det være mulig å bevege seg mellom dalsidenes to alpinanlegg med ski på beina.

Rundt 1000 meter over havet og med et løypenett som ligger i området opp over 1300 meter er langrennsføret sikret i mange vintre framover.

- Dette kan ha vært avgjørende for at kronprinsen valgte oss og Uvdal, sier Leiv Ljøterud, daglig leder av andelslaget.

Reguleringsplanen for områder setter grenser for hvor store hytter man kan bygge, maksimalt 150 kvadratmeter. Uvdølingene vil ikke ha Røkkeslott i bygda.

Kongefamiliens ferieparadis

Nore-Uvdal ligger litt bortgjemt i enden av Numedal, men med Hardangervidda og Dagalifjell som nærmeste nabo. Nå har de fått hjelpen mange fjellkommuner misunner dem. Kronprinsfamiliens nye fjellhytte gir kjærkommen oppmerksomhet til turistnæringa i bygda. Men fjellbøndene i Uvdal er av den aller sindigste sorten. De tar på ingen måte av selv om det er enighet om at kronprinsen har gjort et godt valg.

Overbud

I Uvdal ble utbyggerne nedringt av folk som skulle kjøpe de nærmeste tomtene til Kronprinsfamilien. - Noen sa de betalte hva som helst bare de ble nabo til de kongelige, forteller Leiv Ljøterud.

- Alle ble høflig avvist.

Opplevelser og aktiviteter kan det bli mange av for kronprins Haakon og familien. De har valgt en beliggenhet som tilbyr aktiviteter og turterreng hele året. Her er moro og kultur for liten og stor. Les mer om hva og hvor i dagens Reiselivseksjon.

FJELLIDYLL: Kronprinshytta i Uvdal er på det nærmeste ferdig utvendig. Torvtaket er av den enkle og modemene typen, sådd i sekker og løs torvmull. Haakon og Mette-Marit vil trolig tilbringe deler av sommeren på Flatholmen i Risør i påvente av at den nye hytte blir helt ferdig. Foto: Ole C.H. Thomassen/Lise Åserud /Scanpix
FJELLIDYLL: Kronprinshytta i Uvdal er på det nærmeste ferdig utvendig. Torvtaket er av den enkle og modemene typen, sådd i sekker og løs torvmull. Haakon og Mette-Marit vil trolig tilbringe deler av sommeren på Flatholmen i Risør i påvente av at den nye hytte blir helt ferdig. Foto: Ole C.H. Thomassen/Lise Åserud /Scanpix Vis mer
HELT KONGE PÅ HYTTA: Kongen og dronningen er flittige brukere av Magerø på Tjøme.
RISØR: Kronprinsparet kjøpte Flatholmen i mai i år for ni millioner kroner.
HØYT TIL FJELLS: Hytteanlegget i Sikkilsdalen i Jotunheimen.