Kongefamiliens jul

Maud Angelica kommer til besteforeldrene på Slottet, mens kronprinsfamilien feirer julaften på Skaugum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele kongefamilien samles til lunsj på Kongsseteren julaften formiddag. Men om kvelden feirer kronprinspar og kongepar hver for seg. Det bekreftet dronning Sonja da hun og resten av kongefamilien - med unntak av kongen - stilte opp til julefotografering på Slottet i ettermiddag. Tidligere på dagen stilte kronprinsparet og Marius opp til julefotografering i sitt nye hjem på Skaugum.

Kongeparets første barnebarn, åtte måneder gamle Maud Angelica, var mest opptatt av fotografenes blitsing, juletreet og den fine krystallysekronen i taket i den røde salong under fotograferingen på Slottet. På mormors arm prøvde hun også å finne noe henge fingrene i, et kongelig halskjede for eksempel.

Fremgang for kongen

Det blir på mange måter en annerledes jul for kongefamilien i år. Kongen er sykmeldt og kronprinsparet skal for første gang feire jul sammen med Marius og deler av kronprinsessens familie i sitt nye hjem på Skaugum.

- Men prinsessen og Ari Behn og lille Maud Angelica kommer, og det blir fint. Og til neste år blir vi kanskje flere, det ser sånn ut i hvert fall, sa dronningen spøkefullt med blikket festet på kronprinsessens stadig voksende mage.

Dronningen kunne også bekrefte at det står bra til med ektemannen.

- Kongen har det veldig bra, det går veldig fint fremover, det synes i hvert fall alle vi andre, sa dronning Sonja.

Kronprinsesse Mette-Marit som bare har fire uker igjen av svangerskapet, kunne også fortelle at formen er fin.

- Veldig fin, la kronprinsen til med et stort smil.

Tredje kronprinspar

Haakon og Mette-Marit er det tredje kronprinsparet som flytter inn på Skaugum, og ikke de første som feirer jul på den praktfulle gården under Skaugumåsen i Asker. I kong Olavs tid var det tradisjonen å feire jul på Skaugum annethvert år, og annethvert år på Kongsseteren. Etter kong Olav døde i 1991 har kongefamilien tilbrakt alle julehelger på Kongsseteren ved inngangen til Nordmarka.

Dronning Sonja, prinsesse Märtha Louise og Ari Behn skal til julegudstjeneste i Holmenkollen kapell 1. juledag. Hvor kronprinsregenten og hans familie velger å gå til julegudstjeneste er ikke offentliggjort, men det naturlige ville være å velge Asker kirke, der tidligere Skaugum-beboere har vært til stede ved atskillige gudstjenester 1. juledag.

1. januar i år var både kongeparet og kronprinsparet til stede ved nyttårsgudstjenesten i Asker kirke i forbindelse med at kronprins Haakon offisielt overtok Skaugum.

Sykmeldt konge

Kong Harald er sykmeldt og blir ikke med familien i Holmenkollen kapell 1. juledag. Etter den store operasjonen for vel to uker siden, kan kongen heller ikke ta for seg av alt han har lyst på ved det kongelige taffel i julehelgen. Ifølge de behandlende legene må han fortsatt ta det med ro når det gjelder inntak av tungt fordøyelig mat etter operasjonen.

De kongelige festlighetene rundt jule- og nyttårshelgen er også noe redusert i år i forbindelse med kongens sykdom. Kongeparet har flere ganger tilbrakt nyttårshelgen på Nordre Jørstad gård på Lillehammer sammen med gode venner. I år kommer de til å feire inngangen til det nye året i fred og ro på Kongsseteren.

Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn har tilsagt sitt nærvær ved en idrettsgalla på Hamar lørdag 3. januar. Der er derfor grunn til å tro at de vil tilbringe nyttårshelgen på Lillehammer sammen med noen av sine venner. Hvor kronprinsparet kommer til å tilbringe nyttårshelgen avhenger av kronprinsessens tilstand. Hun har som kjent fødselstermin 22. januar.

(NTB-Wibecke Lie)

ALENE PÅ SKAUGUM: Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og sønnen Marius feirer julaften med Mette-Marits familie på Skaugum.
SLOTTSJUL: Prinsesse Märtha Louise, Ari Behn og datteren Maud Angelica feirer jul med kongen og dronningen på Slottet i morgen.