Kongefamiliens private bilder fløt fritt på internett

Private feriebilder og informasjon om kongefamilien har i mange uker flytt fritt på internett. Professor Petter Gottschalk kaller det en sikkerhetsskandale.

SIKKERHETSRISIKO: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon tok med seg prinsesse Ingrid Alexandra for å se hopprenn i Holmenkollen i vinter. Dronning Sonja er også tilstede på tribunen sammen med barnebarnet. Nå viser det seg at private bilder har vært offentlig via instagram-profilen til Marius Borg Høiby.

Foto:ARNT E. FOLVIK
SIKKERHETSRISIKO: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon tok med seg prinsesse Ingrid Alexandra for å se hopprenn i Holmenkollen i vinter. Dronning Sonja er også tilstede på tribunen sammen med barnebarnet. Nå viser det seg at private bilder har vært offentlig via instagram-profilen til Marius Borg Høiby. Foto:ARNT E. FOLVIK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Dette er en sikkerhetsskandale, og jeg er overrasket over at noe slik kan være åpent. Dette burde hoffet ved Skaugum og Den kongelige politieskorte ha oversikt over, sier Gottschalk som er professor i ledelse ved Handelshøyskolen BI til VG.

I 42 uker har private feriebilder, opplysninger om feriemål og annen privat informasjon om kongefamilien vært fritt tilgjengelig for alle på det sosiale nettsamfunnet Instagram. Ifølge VG er det Mette-Marits sønn, Marius Borg Høiby (15), som har delt bildene og informasjonen på det populære nettsamfunnet.

Det eksisterer også en Twitter-konto i Høibys navn, hvor meldingene er koblet med eksakt GPS-posisjon på hvor avsenderen befinner seg. Det er ikke bekreftet om kontoen virkelig tilhører kronprinsessens sønn.

Gottschalk mener bilder som angir nøyaktig hvor kongefamiliens befinner seg, kan være like skadelig for Norges sikkerhet som informasjonen om hvor vaktsentralen i regjeringskvartalet i Oslo ligger.

Terrorekspert Magnus Ranstorp mener det er politiet som har sviktet i denne saken.

- Det er ikke Marius' feil. Det er politiet som har gjort en feilvurdering av sikkerheten, sier Ranstorp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer