Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kongefjesk

«..og kronprins Haakon må være verdens beste kronprins»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JA, TIDLIGERE SV-LEDER Erik Solheim som nå er en av partiets fem statsråder i den rødgrønne regjeringen, sa faktisk at «vi har et fantastisk kronprinspar - og kronprins Haakon må være verdens beste kronprins».Der det står på trykk er det så ha-stemt at det ser ut som ironi, som utdriting med dobbel bunn. Men nei, Solheim er ingen moromann. Han mener det.Uttalelsen falt i Spikersuppa på lørdag der verdens beste kronprins markerte sin fem års bryllupsdag med Mette-Marit som ifølge TV2 er en Askepott som har beveget seg fra Kristiansand via Oslos underverden til Kongens slott. Solheim var i Spikersuppa for å skryte uhemmet av paret og dele ut en krone for hver levende nordmann pr. 25. august 2006 til parets humanitære fond, - i alt 4.666.145,- norske kroner. Haakon og Mette-Marit har engasjert seg, som det heter om de opphøyde, i arbeidet for å bekjempe hiv/AIDS.

VEL OG BRA, MEN Solheim ble grepet av sitt rike, indre følelsesliv og ga seg helt over da det sprengte på. Solheim sa at verdens beste kronprins stiller så presise spørsmål «at jeg som oftest ikke kan svare ham». Nei vel, hr. statsråd.Men Solheim hadde mer på hjertet: «Jeg har vel egentlig aldri vært republikaner, og jeg innrømmer gladelig at jeg er blitt stor fan av kronprinsparet,» sa han til Aftenposten.

SOSIALISTISK VENSTREPARTI har programfestet avvikling av monarkiet og innføring av republikk der statsoverhodet velges i valg. Mens det var noe tak i partiet, møtte ikke partiets representanter på Stortinget til den årlige middagen på Slottet. Nå springer også SVs representanter skoene av seg og stiller pyntet til trengsel når Kongen inviterer. Men det er likevel en interessant opplysning at Solheim som var partileder for SV og da ble kjent for sitt løse forhold til partiprogrammet, aldri har vært enig i programposten om å innføre republikk.

KONKURRANSEN om å være verdens beste kronprins som Solheim nå har utlyst, er ikke direkte overveldende. Det er ytterst få moderne stater som i dag holder seg med monarker der jobben som statsoverhode går i arv til etterkommere i en utpekt familie. I Belgia har de slitt med konsekvensene av dette i noen år nå. Haakons fremste konkurrent er kanskje prins Charles i Storbritannia, han som valgte Diana av hensyn til avlen, så dumpet henne og uttrykte sin brennende kjærlighet til elskerinnen Camilla ved å erklære - mens MI5 lyttet - at han gjerne ville være hennes tampong.

KLART AT STATSRÅDER i en norsk regjering, også de som kommer fra et parti som er for republikk, må oppføre seg skikkelig og korrekt i omgangen med den familien som inntil videre forvalter funksjonen som statsoverhode i konstitusjonen, og som flertallet i folket ønsker å forlenge. Men det er langt ned fra korrekt og skikkelig til pinlig fjesing. Fint ord, det der. Tåler å gjentas: fjesing.