Ny spørreundersøkelse

Kongehusekspert: - Påfallende

Støtten til monarkiet faller i en ny spørreundersøkelse. All grunn til å tro at det skyldes kontroversene rundt Märtha Louise og Durek Verrett, mener historiker og kongehusekspert.

SVEKKET TROVERDIGHET: De kommersielle aktivitetene til prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett har etter alt å dømme svekket kongehusets troverdighet og oppslutningen rundt monarkiet, mener kongehusekspert Trond Norén Isaksen. Bildet av slottet er tatt i 2018. Foto: Lise Åserud / NTB
SVEKKET TROVERDIGHET: De kommersielle aktivitetene til prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett har etter alt å dømme svekket kongehusets troverdighet og oppslutningen rundt monarkiet, mener kongehusekspert Trond Norén Isaksen. Bildet av slottet er tatt i 2018. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

- Det mest påfallende er at støtten til monarkiet har gått ganske mye ned siden forrige meningsmåling, sier historiker og forfatter av seks bøker om monarkiets historie, Trond Norén Isaksen.

Han er forelagt noen av funnene fra en ny spørreundersøkelse om kongehuset, gjennomført i midten av september av InFact for Dagbladet.

Av de totalt 1001 respondentene svarte 67,7 prosent ja på spørsmål om de ønsker å beholde monarkiet i Norge.

Støtten er størst i aldersgruppen 30-44 år, der 73,5 prosent svarer ja, etterfulgt av:

  • +65 år: 73 prosent
  • 45-64 år: 69,9 prosent
  • 18-29 år: 49 prosent

Forrige gang spørsmålet ble stilt var ifølge Norén Isaksen for fem år siden, på vegne av NRK. Da var støtten til monarkiet på 81 prosent.

På tross av nedgangen på 13,3 prosent, har ikke andelen som svarer «nei» på samme spørsmål beveget seg siden 2017.

- Så nedgangen i støtten til monarkiet har ikke ført til økt oppslutning om republikken. De har heller satt seg på gjerdet og blitt tvilere. Det er interessant, sier Norén Isaksen.

Peker i samme retning

Den samme spørreundersøkelsen viser også at flere snur ryggen til prinsesse Märtha Louise, slik Dagbladet har omtalt. Et flertall på 53,9 prosent svarer at de mener hun burde gi fra seg prinsessetittelen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer