«Kongehuset er en rikmannsutgave av Big Brother»

- Det er ikke noe feil med Mette-Marit. Det er noe feil med prinsesserollen og hele kongehusets funksjon, mener Linn Ullmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hele kongehuset er ikke annet enn rikmannsutgaven av «Big Brother», sier Ullmann.

Hun ønsker en debatt om monarkiets framtid, mye heller enn en debatt om hvor godt eller dårlig Mette-Marit og de andre fyller rollene sine.

- Poenget er at de knapt nok har noen rolle å fylle. Den er så bitte liten, kronprinsesserollen, og del av et antikvarisk styresett. Norge, et moderne land, bør ikke ha denne overlevningen stort lenger. I en verden full av politiske og sosiale utfordringer blir det helt feil å ha et styresett som i høyeste grad er udemokratisk.

- Hva mener du med at prinsesserollen er bitte liten?

- Hva kan Mette-Marit gjøre, annet enn å representere og nikke og smile. Går det an å gjøre mindre enn det? Og dersom noen i kongefamilien gjorde mer , ville det blitt ramaskrik.

Uverdig situasjon

Ullmann mener at kongehuset i tida etter krigsokkupasjonen hadde en både samlende og symbolsk funksjon.

- I dag er det samlende og symbolske i beste fall uklart, og i verste fall formidler kongehusets medlemmer til en viss grad bakstreverske og egennyttige verdier. Monarkiet tilhører fortida - akkurat som samuraier, mener Ullmann.

- Hva mener du med at kongehuset er rikmannsutgaven av «Big Brother»? Ole Paus var inne på noe av det samme i Magasinet i går?

- Jeg mener at vi sitter og kikker på en håndfull kongelige, vurderer hvordan de kler seg og ter seg og hører de lire av seg selvfølgeligheter. Ren underholdning - og ingen ting av interesse. Situasjonen er uverdig, både for kongefamilien og for oss.

Ingen viktig funksjon

Linn Ullmann mener at Mette-Marit, Haakon og kongehusets øvrige medlemmer gjør en adekvat jobb i det rommet de har til disposisjon.

- Kronprinsparet ville sikkert skåret på å si litt andre ting enn «veldig fint vær her», «barna var svært flinke til å synge», og slike ting. Men uansett har ikke kongehuset noen viktig funksjon.

Ullmann mener at hvis vi skal beholde kongehuset, må det gis en annen rolle enn i dag.

- Jeg håper at det nå er rom for en seriøs debatt der vi ikke blir blendet av bryllup og all slags kjærlighet.

UVERDIG: - Vi sitter og kikker på en håndfull kongelige, vurderer hvordan de kler seg og ter seg og hører dem lire av seg selvfølgeligheter. Situasjonen er uverdig, både for kongefamilien og for oss, sier forfatter Linn Ullmann.