REAGERER: Kongehuset reagerer sterkt etter at The Sun trykker bilder av dronninga som gjør nazihilsen for 80 år siden. Foto: REUTERS/Toby Melville/NTB Scanpix
REAGERER: Kongehuset reagerer sterkt etter at The Sun trykker bilder av dronninga som gjør nazihilsen for 80 år siden. Foto: REUTERS/Toby Melville/NTB ScanpixVis mer

Kongehuset raser etter at tabloidavisa trykket 80 år gamle bilder av dronninga som gjør nazi-hilsen

Skaper reaksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er den britiske tabloidavisa The Sun som på lørdagens avisforside har et bilde som viser dronning Elisabeth, som da fortsatt var prinsesse, gjøre nazihilsen på plenen utenfor Balmoral-slottet på midten av 1930-tallet.

Tittelen på oppslaget i avisa lyder: «Their Royal Heilness».

Hennes onkel, prins Edward, er også med på bildet, og det er også hennes mor og lillesøster.

- Skuffende En talsperson for kongefamilien har ytret sitt sinne over måten denne saken har blitt framstilt på.

- Det er skuffende at denne filmen, som ble laget for åtte tiår siden og tydelig tilhører dronningens personlige arkiv, har blitt utnyttet på en slik måte.

Dronning Elisabeth var rundt sju år gammel da opptaket på plenen utenfor Balmoral-slottet ble gjort, mens Margaret var tre-fire år gammel.

De to småjentene forsto derfor neppe betydningen av det de gjorde.

Reaksjoner Saken har allerede vekket oppsikt i Storbritannia, og flere andre aviser, deriblant The Telegraph og Daily Mail, mener saken kommer til å få følger.

The Sun skriver på lederplass at  Hitler på daværende tidspunkt var en nærmest «komisk karakter», noe som kan ha ufarliggjort hilsenen.

De argumenterer derimot med at dronningens onkel Edward var en kjent nazi-sympatisør, og at det derfor er av historisk relevans. Kongehuset er uenig.

- Folk flest vil se disse bildene i sin korrekte kontekst og tid. Det er en familie som leker sammen, og for et øyeblikk gjengir en gest de har sett.

Det er uvisst hvordan avisa har fått tak i materialet.