Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever at hoffet følger loven:

- Kongehuset svekkes. Dette er uakseptabelt

Folkevalgte reagerer på hvordan Det kongelige hoff har latt være å følge Lov om offentlige anskaffelser i årevis. Ber hoffet søke ekstern hjelp.

BEVILGER PENGER TIL HOFFET: Stortingsrepresentant Wilfred Nordlund (Sp) leder de folkevalgtes oppfølging av kongehuset og bevilgninger over statsbudsjettet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BEVILGER PENGER TIL HOFFET: Stortingsrepresentant Wilfred Nordlund (Sp) leder de folkevalgtes oppfølging av kongehuset og bevilgninger over statsbudsjettet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er en grunn til at vi har lover og regler om offentlige anskaffelser. Det kongelige hoff må starte å følge denne loven nå, sier Stortingets saksordfører for midler til kongehuset, Willfred Nordlund (Sp), til Dagbladet.

Nordlund reagerer på gårsdagens artikkel i Dagbladet, om hvordan hoffet har latt være å følge loven i 16 år. Samtidig har hoffet mottatt rundt to milliarder av staten til statlige eiendommer og offisiell virksomhet.

- Svekker kongehuset

- Et folkevalgt kongehus må ta vare på sin egen legitimitet. Hoffets opptreden er uakseptabel og svekker kongehuset, som er det motsatte av det jeg ønsker, sier Nordlund.

Jusprofessorene Lasse Simonsen og Hans Petter Graver ved univeristetet i Oslo konkluderer med at hoffets innkjøp faller inn under Lov om offentlige anskaffelser. Men en gjennomgang Dagbladet har gjort, viser at hoffet bare ved noen få tilfeller har kunngjort kjøp på Doffin.

To av landets fremste anbudseksperter konkludererte i går med at hoffet har brutt loven i en årrekke.

Uenige

Både Slottet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) viser til en vudering foretatt i 2002, der de konkluderte med at hoffet kunne la være å følge loven.

Men på direkte spørsmål og gjentatte oppfordringer har de ikke lagt fram noe dokumentasjon på den vurderingen. KMD har heller ikke myndighet til å frita andre organer fra å følge loven.

Gikk av

Ifølge lov og forskrifter om offentlige anskaffelser, skal oppdrag til en verdi av over 1,3 millioner kroner legges ut i den nasjonale kunngjøringsdatabasen «Doffin».

Loven skal sikre at selskaper konkurrere om å levere best pris og best kvalitet, når fellesskapets penger brukes. I april gikk slottsforvalteren av, etter at Dagbladet stilte spørsmål ved en malerkontrakt på 6,9 millioner kroner, inngått av hoffet.

Oppdraget er ikke publisert i Doffin.

Det er heller ikke en rekke andre store anskaffelser innenfor flere områder som hoffet har gjort de siste årene.

Hoffet bruker flere titalls millioner kroner i året på renovering, utbygging, drift og vedlikehold av en rekke bygg. I hovedsak statlige eiendommer. Arbeidene finansieres med penger fra statsbudsjettet. Det er ikke uvanlig at eksterne selskaper hyres inn.

Anbefaler eksterne

Nordlund foreslår at hoffet nå søker ekstern hjelp.

- Det virker som om hoffet ville vært tjent med å finne seg en ekstern controller. Kontrakten bør lyses ut på anbud på ordentlig vis etter loven.

- I flere kommuner har man frittstående forvaltningsrevisjon, det kan være en modell å se på, sier Nordlund.

Arbeiderpartiet: - Følg loven

Også i Ap vekker hoffets handlinger reaksjoner.

- Bruker man offentlige penger slik hoffet gjør, så forventer jeg både at man følger loven og viser åpenhet. Når det ikke finnes noe unntak i forskriftene, så må hoffet også følge loven, sier stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås (Ap) til Dagbladet.

Lauvås sitter i kommunal- og forvaltningskomiteen, som styrer pengestrømmen til hoffet, sammen med Nordlund (Sp).

- Det må foreligge meget sterke forhold og konkrete begrunnelser, dersom man vil unnta anskaffelser fra vanlige anbudsregler, sier Lauvås, med henvisning til at blant annet forsvars- og sikkerhetsinnkjøp kan unntas kravene i regelverket.

Veikart

- FØLG LOVEN: Stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås (Ap).
- FØLG LOVEN: Stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås (Ap). Vis mer

Nordlund skisserer nå følgende veikart for hoffet:

- Først får de starte med å overholde lov og forskrifter om offentlige anskaffelser. Om de vil ha et unntak, så får de gå til regjeringen og be om det. Regjeringen må deretter spørre Stortinget, sier politikeren, og legger til:

- Og Stortinget bør sette skapet på plass og si klart «nei» til en slik forespørsel. Jeg ser ingen grunner til at kongehuset ikke skal følge loven som andre. Får man offentlige penger, så må man følge lov om offentlige anskaffelser.

I saken Dagbladet publiserte i går, uttaler konstituert kommunikasjonssjef ved hoffet, Ole-Edvard Wold-Reitan, følgende:

- Det kongelige hoff er ikke en del av statsforvaltningen og organisasjonen er ikke underlagt statlig instruksjonsmyndighet.

- SVEKKES: Kongehuset svekkes, sier stortingsrepresentant, etter avsløringer av eiendomsforvaltningen hos hoffet. Her er kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, dronning Sonja og kong Harald på slottsbalkongen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
- SVEKKES: Kongehuset svekkes, sier stortingsrepresentant, etter avsløringer av eiendomsforvaltningen hos hoffet. Her er kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, dronning Sonja og kong Harald på slottsbalkongen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Men ifølge Odelstingsproposisjon 102 (2004-2005) er Det kongelige hoff å regne som en del av forvaltningen når kongen er i statsråd. Det kan også gjelde i andre sammenhenger, slår Justisdepartementet fast:

«Departementet peker på at det er lagt til grunn etter gjeldende rett at kongen og Det Kongelege Hoff må reknast som eit forvaltningsorgan når kongen unntaksvis utøver offentlig myndighet utenfor statsråd.»

Professor Lasse Simonsen ved juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo, har offentlige anskaffelser som spesialfelt.Han slo i går fast at hoffet oppfyller kriteriene for å være et offentligrettslig organ, som dermed skal følge lov om offentlige anskaffelser.

Årsaken er at så godt som alle inntektene til hoffet kommer fra staten.

Overfor Dagbladet understreker nå Nordlund at det ikke er avgjørende hvorvidt hoffer å regne som forvaltningsorgan, eller ikke:

- Uansett hvordan hoffet definerer seg selv, så må de forholde seg til denne loven, sier Nordlund.

Omfattende sikkerhetsprosjekt

I åra framover får hoffet flere hundre millioner kroner til et stort sikkerhetsprosjekt på kongelige eiendommer.

- I sikkerhetsprosjektet må hoffet følge lovverket. Noe annet vil ikke bli akseptert, sier Nordlund.

- Hoffet er underlagt loven

I Brønnøysundregistrene er Det kongelige hoff registrert som «statlig forvaltning» og «offentlig administrasjon».

En kjerneoppgave er å drifte den offisielle delen av kongehuset. Hoffet skal også understøtte Norges statsleder kong Harald og kronprins Haakon i deres arbeid.

- Det er ingen tvil om at Det kongelige hoff er underlagt Lov om offentlige anskaffelser, sa jurist og advokat Robert Myhre til Dagbladet i går.

Konstituert kommunikasjonssjef ved hoffet, Ole-Edvard Wold-Reitan, sa følgende om ekspertenes konklusjon om hoffet har begått lovbrudd:

- I en grundig prosess med vårt kontaktdepartement i 2002, la man til grunn at hoffet ikke er underlagt Lov om offentlige anskaffelser, og legger dermed til grunn at loven ikke er brutt.

- Lovbrudd

Jurist og advokat Marianne Dragsten er av landets fremste fagfolk innen anskaffelsesrett og jobber til daglig i Synchlaw.

- Man har plikt til å følge lov om offentlige anskaffelser når man omfattes av den. Og er man omfattet, så er det et lovbrudd å ikke følge den, uttalte Dragsten til Dagbladet.

- LOVBRUDD: Jurist Marianne Dragsten er en av landets fremste eksperter på anbud og offentlige anskaffelser. Foto: Synchlaw
- LOVBRUDD: Jurist Marianne Dragsten er en av landets fremste eksperter på anbud og offentlige anskaffelser. Foto: Synchlaw Vis mer

Dragsten har skrevet flere fagbøker, blant annet «Offentlige anskaffelser - løsninger, praksis og regelverk». Hun er også nemndmedlem i Klagenemda for offentlige anskaffelser (KOFA).

- Har hoffet begått lovbrudd?

- Ja, hoffet bryter loven og har foretatt en rekke ulovlige direkteanskaffelser. Det er alvorlig å bryte anskaffelsesloven og forskriften, sa Dragsten.

- Ikke lovbrudd

Konstituert kommunikasjonssjef ved hoffet, Ole-Edvard Wold-Reitan, svarer til Dagbladet:

- Det kongelige hoff er ikke en del av statsforvaltningen og organisasjonen er ikke underlagt statlig instruksjonsmyndighet. Økonomistyring og regnskapsføring følger Økonomireglement for Det kongelige hoff fra 2002.

- Det kongelige hoff har etter grundig prosess, og i samråd med vårt kontaktdepartement, i forbindelse med utarbeidelsen av økonomireglementet, lagt til grunn at det kongelige hoff ikke er underlagt Lov om offentlige anskaffelser.

- Vi viser videre til retningslinjer for innkjøp og følgende avsnitt: «Det kongelige hoff er ikke underlagt lov om offentlige anskaffelser. Hovedregelen er likevel at alle anskaffelser som foretas av Det kongelige hoff skal følge bestemmelsene i lov om offentlige anskaffelser.»

Dagbladet har spurt hoffet om hvorfor malerkontrakten til en verdi av 6,9 millioner kroner ikke ble kunngjort offentlig på Doffin i 2016.

Spørsmålet er ikke besvart.

Dagbladet har spurt om når retningslinjene om at loven i «hovedsak» skal følges ble vedtatt.

Spørsmålet er ikke besvart.

Dagbladet har spurt hoffet hvilke brudd på retningslinjene som er oppdaget de siste årene.

Spørsmålet er ikke besvart.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media