Krever at hoffet følger loven:

- Kongehuset svekkes. Dette er uakseptabelt

Folkevalgte reagerer på hvordan Det kongelige hoff har latt være å følge Lov om offentlige anskaffelser i årevis. Ber hoffet søke ekstern hjelp.

BEVILGER PENGER TIL HOFFET: Stortingsrepresentant Wilfred Nordlund (Sp) leder de folkevalgtes oppfølging av kongehuset og bevilgninger over statsbudsjettet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BEVILGER PENGER TIL HOFFET: Stortingsrepresentant Wilfred Nordlund (Sp) leder de folkevalgtes oppfølging av kongehuset og bevilgninger over statsbudsjettet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er en grunn til at vi har lover og regler om offentlige anskaffelser. Det kongelige hoff må starte å følge denne loven nå, sier Stortingets saksordfører for midler til kongehuset, Willfred Nordlund (Sp), til Dagbladet.

Nordlund reagerer på gårsdagens artikkel i Dagbladet, om hvordan hoffet har latt være å følge loven i 16 år. Samtidig har hoffet mottatt rundt to milliarder av staten til statlige eiendommer og offisiell virksomhet.

- Svekker kongehuset

- Et folkevalgt kongehus må ta vare på sin egen legitimitet. Hoffets opptreden er uakseptabel og svekker kongehuset, som er det motsatte av det jeg ønsker, sier Nordlund.

Jusprofessorene Lasse Simonsen og Hans Petter Graver ved univeristetet i Oslo konkluderer med at hoffets innkjøp faller inn under Lov om offentlige anskaffelser. Men en gjennomgang Dagbladet har gjort, viser at hoffet bare ved noen få tilfeller har kunngjort kjøp på Doffin.

To av landets fremste anbudseksperter konkludererte i går med at hoffet har brutt loven i en årrekke.

Uenige

Både Slottet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) viser til en vudering foretatt i 2002, der de konkluderte med at hoffet kunne la være å følge loven.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer