Kongehytta ramponert

Kongefamiliens private landsted Mågerø på Tjøme ble forrige lørdag ramponert av inntrengere. Gjerningsmennene gjorde skade for titusener av kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg kan bekrefte at uvedkommende har tatt seg inn på eiendommen og gjort hærverk, sier informasjonssjef ved Slottet, Wenche Rasch .

Politiet antar at inntrengerne har tatt seg inn på eiendommen sjøveien via båt. I naustet ved sjøkanten brøt inntrengerne seg inn. Inne på eiendommen har de ubudne gjestene gått amok.

  • Flere vinduer er knust. Det antas at inntrengerne har brukt en stige til å knuse vinduene.
  • Mindre møbler og pyntegjenstander ble kastet i kongeparets private svømmebasseng.
  • Blomsterpotter ble kastet rundt og knust.
  • Inngangspartiet ble sprayet med et brannslokkingsapparat, og veggene ble tilgriset med hvitt pulver.

Forduftet

Under ødeleggelsene har inntrengerne utløst alarmsystemet som er tilknyttet politiet. Dette har antakelig skremt dem fra videre ødeleggelser. Da politiet ankom stedet, var inntrengerne forduftet.

Kongefamilien skal ikke ha benyttet hytta den aktuelle lørdagen.

Hytta på Mågerø blir av kongefamilien regnet som veldig privat. Hytta ble plassert på militært område av sikkerhetshensyn, og alle kongefamiliens medlemmer har brukt landstedet til private fester der ingen utenforstående skulle ha innsyn.

Fotavtrykk

Politimesteren i Vestfold har gitt saken høy prioritet, og etterforskere ved Tjøme lensmannskontor har jobbet med saken hele denne uka. I tillegg jobber kriminalteknikere med funn som er gjort på stedet. De skal blant annet ha sikret fotavtrykk fra tre forskjellige skopar. Politiet antar at skadeverket har funnet sted mellom klokka 17.00 og 18.45 lørdag.

- Vi er interessert i å komme i kontakt med personer som har gjort observasjoner i det aktuelle området denne lørdagen. Spesielt er vi interessert i observasjoner av båter i det aktuelle området, sier lensmann Bent Bjune ved Tjøme lensmannskontor til Dagbladet.

Han legger til at det så langt ikke er noe som tyder på at hærverket var politisk motivert.

Sikkerhetsvurdering

Dagbladet avslørte i mai i år at et hemmelig utvalg var satt ned for å granske sikkerheten til de kongelige. Sikkerhetsrapporten ligger nå på bordet til politidirektøren.

Det hemmelige utvalget gikk inn for at alle de kongelige eiendommene, både private og offentlige, skal få nye alarmanlegg.

Mågerø fikk installert alarmsystem i 1993, da feriestedet sto ferdig, men systemet anses allerede nå som for dårlig. Blant annet blir alarmen utløst av dyr på eiendommen.

Nå ønsker utvalget et moderne og høyteknologisk alarmanlegg med infrarøde stråler på eiendommen kamuflert som siv. Hele oppgraderingen på sikkerheten rundt kongefamilien er vanskelig å anslå, men kilder antyder overfor Dagbladet at man snakker om beløp i størrelsesorden rundt ti millioner kroner.

Utvalget har også pekt på at sikkerheten ikke er god nok rundt Slottet og kongeboligen i Drammensveien.

TILGRISET: Kongeparets private svømmebasseng fikk også unngjelde da gjerningsmennene gikk amok på Magerø.