Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kongejakketyv truet finansministeren på livet

44-åringen krevde 100 milliarder kroner av Sigbjørn Johnsen til kriminalbekjempelse.

BLE TRUET: En 44-år gammel mann truet finansminister Sigbjørn Johnsen på livet i begynnelsen av juni. Nå etterforsker PST saken. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
BLE TRUET: En 44-år gammel mann truet finansminister Sigbjørn Johnsen på livet i begynnelsen av juni. Nå etterforsker PST saken. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere ganger skal en mann (44) ha truet med å drepe finansminister Sigbjørn Johnsen og hans nære familie, skriver Aftenposten.

- Det er snakk om verbale drapstrusler mot Johnsen, og hans familie. Disse er framsatt over telefon i perioden 2. juni til 15. juni i år, sier politiadvokat Espen Hanken i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), til Dagbladet.

100 milliarder kroner 44-åringen skal ha tatt og forsøkt å ta kontakt med finansministeren mange ganger i denne perioden.

- To eller tre ganger skal han ha kommet med konkrete trusler, opplyser Hanken.

44-åringen skal da ha krevet å få utbetalt 100 milliarder kroner, en sum han angivelig ønsket til økt kriminalitetsbekjempelse i Norge.

44-åringen er nå siktet etter en spesialparagraf i straffeloven med inntil 15 års fengsel for den som truer statsråder, og på bakgrunn av denne siktelsen etterforsker PST saken, opplyser Hanken.

- Beklager 44-åringens forsvarer, advokat Oscar Ihlebæk sier til Dagbladet at hans klient ikke legger skjul på at det er han som skal ha truet statsråd Johnsen.

- Han beklaget det under et fengslingsmøte i går, og han har også skrevet et beklagende brev til statsråden, sier Ihlebæk.

Han bekrefter at klienten er den samme som i februar i år ble pågrepet for tyveri av kong Haakons skijakke fra Skimuseet i Holmenkollen.

Ifølge Ihlebæk har 44 åringen flere psykiske lidelser.

- Et utslag av diagnosen var at han kontaktet Johnsen og ga uttrykk for ønske om et stort bidrag til kriminalbekjempelse i Norge. I den forbindelse ble det også fremsatt drapstrusler om Johnsen ikke betalte, sier Ihlebæk.

Varetektsfengslet 44-åringen ble pågrepet og fengslet kort tid etter at drapstruslene ble framsatt. I går ble han i Oslo tingrett varetektsfengslet i fire nye uker.

Her ba hans forsvarer, Ihlebæk om at det blir oppnevnt en tredje psykiatrisk sakkyndig i saken.

Ifølge ham foretok en politilege en prejudisiell observasjon av 44-åringen etter pågripelsen. Der ble det antydet at 44-åringen ikke var strafferettslig tilregnelig da truslene ble fremsatt. I forbindelse med tidligere trusselsaker har to psykiatrisk sakkyndige vurdert at mannen var strafferettslig tilregnelig.

- Jeg ønsker nå at en tredje, helt ny sakkyndig, på fritt grunnlag vurderer ham, sier Ihlebæk.

I tillegg sier han at han nå krever at klienten blir overført til et psykiatrisk sykehus.

SAMME PERSON: Kong Haakons skijakke ble stjålet fra Skimuseet i Holmenkollen i februar i år, og funnet noen uker senere. Mannen som ble pågrepet for tyveriet av jakka er den samme som nå er siktet for å ha truet finansminister Sogbjørn Johnsen på livet.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
SAMME PERSON: Kong Haakons skijakke ble stjålet fra Skimuseet i Holmenkollen i februar i år, og funnet noen uker senere. Mannen som ble pågrepet for tyveriet av jakka er den samme som nå er siktet for å ha truet finansminister Sogbjørn Johnsen på livet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer