Kongekrabber på akuttmottaket

Hovedgjestene på fasjonabel middag i Brüssel var døden nær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): De tre kongekrabbene hadde reist helt fra Vardø til EU-hovedstaden Brüssel for å vise seg fram på en gallamiddag for et av de store kokkelaugene i Belgia da det nesten gikk galt.

- Hvis ikke legene hadde trådd til hadde krabbene dødd i løpet av få timer, forteller Stål Heggelund, Eksportutvalget for fisk sin utsendte i Frankrike til Dagbladet.no.

Planen var nemlig at de norske kongekrabbene for en gangs skyld skulle leveres levende, skriver Nordlys. Og da de stakkars tre krabbene tydelig var døden nær, ble akuttmotaket siste utvei - i hui og hast.

Spesialemballasje

Men tilbake til begynnelsen av den elleville historien.

-Da vi skjønte det var mulig å få tak i levende kongekrabber hos Hans Nordgård hos Contrace AS i Vardø tenkte vi at det ville være en ekstra fin markedsføring, forteller Heggelund.

Vardø-firmaet har nemlig utviklet sin egen transportmetode for levende kongekrabber.
- De tre krabbene ble pakket i en spesialemballasje der luften er fjernet og rein oksygen er tilsatt. De ble sendt fra Finnmark torsdag, sier Heggelund.

Men da han ankom det fasjonable belgiske hotellet på lørdag morgen var krisen nær et faktum.

En ubetenksom kokk hadde åpnet spesialemballasjen, og krabbene var døden nær av oksygenmangel. Og middagen skulle gå av stabelen søndag kveld, med over 200 gjester.

Nå var gode råd dyre.

Døden nær

- Krabbene var sterkt reduserte. Først pløyde jeg gule sider for å finne dykkerfirmaer som kunne hjelpe oss med rein oksygen, men ingen kunne hjelpe på en lørdag. Dermed så vi ingen annen råd enn å dra på akutten - men vi ringte på forhånd, så ikke legene skulle få sjokk, sier Heggelund.

Likevel - personalet på Saint-Jean sykehus i Brussel hadde aldri opplevd maken til pasienter, og folk strømmet til for å se på og klappe de tre krabatene.

- De så ganske rart på oss ja, men krabbene fikk tilgang på oksygen, og ble pakket inn i plastsekker og tilført oksygen så de skulle holde seg til neste dag. Gleden var stor da de fortsatt var i live på søndag. De hadde aldri greid seg uten legehjelp, sier Heggelund.

Eksklusiv råvare

Dermed kunne gourmetgjestene ta de tre sprell levende nordlendingene i nærmere øyesyn, før de endte sine dager på det begiske hotellkjøkkenet samme kveld.

Nå håper eksportutvalget for fisk at flere skal få øynene opp for den eksklusive delikatessen - død eller levende.

I 2007 er nemlig kongekrabben, eller kamtsjatkakrabben som den også kalles, en del av menyen på den eksklusive kokkekonkurransen Bocuse d\'Or - sammen med oppdrettskveite.

Og mer oppmerksomhet kunne neppe krabbene fått: I går kunne lattermilde belgiere lese den elleville historien på forsida av avisa La Derniere Heure.

DELIKATESSE:</B> Det lekre krabbekjøttet koster flesk, og er blitt en delikatesse på restaurantbordet.
KONGEKRABBE:</B> Eller <a href="http://no.wikipedia.org/wiki/Kongekrabbe">kamtsjatkakrabben</a>, har spredd seg fra Russland til Norge, og er i ferd med å bli en svært ettertraktet råvare. Nylig skulle tre stykker vise seg fram på en fest i Belgia.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer