Kongeleiligheten klar til innflytting

Etter flere års forberedelser er kongeleiligheten på Slottet nå klar for innflytting. Leiligheten er blitt 18 millioner billigere enn budsjettert og i dag ble den formelt overlevert til kong Harald og dronning Sonja.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter flere års forberedelser er kongeleiligheten på Slottet nå klar for innflytting. Leiligheten er blitt 18 millioner billigere enn budsjettert og onsdag ble den formelt overlevert til kong Harald og dronning Sonja.

Samlede kostnader for den 950 kvadratmeter store leiligheten oppgis til 103 millioner kroner, mens budsjettet fra entreprenøren Selmer Skanska lød på 121 millioner. Det er Slottsforvaltningen som har hatt ansvaret for prosjektet etter å ha overtatt dette fra Statsbygg i juni 1999. Byggetiden har vært på 15 måneder.

Statsbyggs opprinnelige budsjettforslag lød på 190 millioner kroner og 30 måneders byggetid.

Det er fortsatt flere måneder til kongeparet kan ta leiligheten i bruk. Trolig skjer ikke det før langt utpå høsten når kunst, møbler, og annen innredning er på plass.

Kongeparet er svært fornøyd med at de nå snart kan flytte inn i sin nye leilighet etter den årelange oppussingen på Slottet.

- Vi har vært ganske lei, men nå er vi kommet til veis ende, sa kongen og takket alle involverte for et fantastisk arbeid.

Det beste ved å flytte fra Asker til Oslo mener dronning Sonja er nærheten til kulturbegivenheter som kino, teater og kunstutstillinger. Det hun vil savne mest er nærheten til naturen.

- Der er vi jo veldig bortskjemt. Men jeg er glad for at noen andre snart skal flytte inn på Skaugum, sa en smilende dronning.

Kongeparet forteller at de begge har vært engasjert i byggingen av leiligheten. Ifølge dronningen er kongen veldig flink med farger og har hatt et ord med i laget på det området.

Det var arbeids- og administrasjonsminister Jørgen Kosmo som på vegne av departementet og regjeringen overleverte nøkkelen til den nye leiligheten.

Enkelt, elegant og preget av god smak: Det er stikkord for den nye leiligheten som ligger i 3. etasje i Slottets søndre del med utsikt over Slottsplassen og Dronningparken.

Leiligheten består av ni hovedrom, inkludert to stuer, vinterhage, bibliotek, daglig spisestue, spisestue, kjøkken og to soverom. I loftsetasjen over er det stor trim- og badeavdeling som kongeparet har felles med Slottets gjestefløy.

Et stort, luftig loftsrom med masse skap og store kommoder utgjør den kongelige garderobeplassen.

(NTB)

STRØKENT: Her er kongens stue i den nyoppusede leiligheten.
LEKKERT: Garderoben i den nyoppussede leiligheten. Foran dronning Mauds gamle garderobeskap.
STOLTE: Kongeparet i den nye vinterhagen på slottet.