SNART BRYLLUP: 
Vil bryllupet mellom kronprinsesse Victoria og Daniel Westling svekke monarkiet i Sverige?
Foto: Paul Madej / SCANPIX
SNART BRYLLUP: Vil bryllupet mellom kronprinsesse Victoria og Daniel Westling svekke monarkiet i Sverige? Foto: Paul Madej / SCANPIXVis mer

- Kongelig bryllup kan svekke svensk monarki

De som i utgangspunktet ikke hadde noen mening, kan ta et standpunkt mot monarkiet, hevder pr-ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Fire uker før kronprinsessebryllupet er det knapt mulig å unngå bilder av kronprinsesse Victoria og Daniel Westling i Sverige. Bryllupsfeberen herjer landet, men oppmerksomheten kan ha negativ effekt for det svenske kongehuset.

Det har bygget seg opp siden forlovelsen 24. februar i fjor. Daglig pryder kronprinsesse Victoria og Daniel Westlings forsider på aviser og magasiner.

- Svensk media vier bryllupet og kongefamilien utrolig mye oppmerksomhet for tiden. De skriver side opp og side ned om bryllupsforberedelser, utdrikningslag, Victorias oppvekst, Daniels oppvekst og livet før og etter de traff hverandre. All denne informasjonen gjør kanskje at folk kan identifisere seg med de kongelige, og man skulle kanskje tro at det ville styrke monarkiet. Men jeg tror ikke det er slik. Jeg tror det har motsatt effekt, sier daglig leder Åsa Elm ved Geelmuyden, Kieses kontor i Stockholm.

Teorien hennes støttes av en fersk rapport fra SOM-instituttet ved Göteborgs universitet. Den viser blant annet at støtten til det svenske kongehuset er svekket de siste årene. Elm tror all den ekstra oppmerksomheten det siste året kan forsterke effekten:

- De som i utgangspunktet ikke hadde noen mening, kan ta et standpunkt mot monarkiet.

For folkelig

I 2003 ønsket 68 prosent av svenskene å beholde monarkiet i Sverige, mens 15 prosent ville avskaffe det. I 2009 var de tilsvarende tallene 56 prosent for og 22 prosent mot monarkiet. Andelen som har tiltro til at det svenske kongehuset gjør jobben sin skikkelig har dessuten sunket dramatisk de siste 15 årene, kraftigst etter at kronprinsessens forhold til Daniel Westling, en mann av folket, ble kjent.

- Jeg tror faktisk det kan ha blitt slik at folk som i utgangspunktet var positive til monarkiet og kongefamilien syns at dette er blitt i overkant folkelig. Hun gifter seg jo med en vanlig fyr fra lille Ockelbo, sier Elm.

Hun påpeker at kongefamilien skal fungere som et rent markedsføringsapparat for Sverige og er avhengig av å ha et litt eventyrlig preg.

- Kronprinsesse Victorias valg av ektemann har tatt eventyret fra oss.

Kommersielt

Elm mener også at all mediedekningen den siste tiden preges av sladder og negativitet. Det er lite søkelys på verdien kongehuset og bryllupet tross alt har for Sverige.

- Ute i verden får bryllupet mye oppmerksomhet, noe næringslivet her vet å benytte seg av. Jeg tror at vi på litt lengre sikt vil se positive effekter av det.

De siste månedene har Det kungliga slottet lansert minnemedaljer, servise og frimerker med paret. Det selges plakater og bannere slik at alle som vil kan pynte huset sitt eller forretningen sin med parets nye monogram og mønstre fra bryllupet. I tillegg kommer alle postkortene og suvenirene som selges på gata.

- Om man er ute i gatene kan man knapt bevege seg uten å se ansiktene deres. Men jeg tror ikke folk reagerer på det. Man legger til slutt ikke merke til det. Og selv om man skulle bli lei, så vil salget av nøkkelringer og kaffekrus med paret på gå bra. Uansett syn på monarkiet, er det nok svært mange som gjerne vil ha en suvenir til minne om dette, spår Elm. (NTB)