Kongelig cyberchat

De norske vinnerne i den nordiske internettkonkurransen Global Island møtte kronprins Haakon på Slottet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I to uker diskuterte de verdens fattigdom som innbyggere på en øy i cyberspace. I dag møtte de seks norske vinnerne i den nordiske internettkonkurransen Global Island kronprins Haakon på Slottet.

- Det var kjempegøy og helt uvirkelig. Vi er jo bare vant til å se ham på TV, sier de seks ungdommene fra Nord-Østerdal videregående skole og Tynset ungdomsskole til NTB på slottsplassen like etter audiensen på kronprinsens kontor.

Det var kronprins Haakon selv som åpnet Global Island på Roa 14. april og han hadde store forventninger til de norske elevene.

- Som goodwillambassadør for FNs utviklingsprogram er jeg veldig spent på å følge det dere nå skal i gang med. Dere skal i løpet av to uker diskutere hvordan verden skal klare å oppnå tusenårsmålene, og vi er mange som er nysgjerrige på hva dere kommer fram til, sa kronprinsen ved åpningen.

Vannkraft

- Var han nysgjerrig på å få vite hva dere kom fram til?

- Å ja da, han lurte på hvordan vi ville bruke pengene og hvordan vi hadde opplevd konkurransen. Han spurte også om vi hadde fått lyst til å ta videre utdanning og jobbe med internasjonale spørsmål og fattige land i framtiden, sier de seks elevene. Det er Hans Herman Hansen, Stine Kindølshaug og Magnus Ruderås fra Nord-Østerdal videregående skole, Hanne Trøen, Jorunn Hoås og Kristin Dalvang fra Tynset ungdomsskole.

Begge de norske teamene kom fram til at de ville satse på utbygging av vannkraft i de fiktive fattige cyberspace-landene, framfor å gi pengene for eksempel til direkte bekjempelse av hiv-aids.

- Vi mente overskuddet fra kraftproduksjon vil gjøre landene selv bedre i stand til å bekjempe problemer som hiv-aids. Hvis vi ga bistandspengene direkte til hiv-aids-prosjekter, ville det være som å gi dem en enkelt fisk. Hvis vi derimot satset på vannkraftutbygging, ville det være som å gi dem en fiskestang, sier Stine Kindølshaug ved Nord-Østerdal videregående skole.

Begge vinnere fra Tynset

De to gruppene fra Tynset fikk flest poeng i stemmegivningen på den talen de skrev til det fiktive parlamentet i konkurransen. At begge skolene som gikk av med seieren ligger på Tynset, betegner de som en ren tilfeldighet. I alt åtte norske skoler med 250 elever, spredt over hele landet, deltok i konkurransen.

- Kanskje vi engasjerte oss mest i oppgaven, sier de seks elevene beskjedent.

Til København

Vinnerne har vært på en to dagers tur til FNs utviklingsprograms (UNDP) nordiske hovedkvarter i København, der de også traff vinnerne fra Danmark og Sverige. Nå bærer det hjem til Tynset og muntlig eksamen på fredag for de eldste, mens ungdomsskoleelevene dro rett videre på skoletur til Göteborg.

Konkurransen vil bli holdt årlig, neste år også trolig med Finland som deltaker.

Kronprins Haakon har som goodwillambassadør for FNs utviklingsprogram valgt å rette fokus særlig mot to av de åtte tusenårsmålene som tar sikte på å halvere verdens fattigdom innen år 2015. Det er å sikre utdanning for alle og kampen mot hiv-aids.

(NTB)

LEVENDE MØTE: Seks elever fra Nord-Østerdal videregående skole og Tynset ungdomsskole ble kåret til norske vinnere av internettspillet Global Island. Onsdag var de i audiens hos kronprins Haakon på Slottet. Kronprinsen er goodwillambassadør for FNs utviklingsprogram, som arrangerte konkurransen. Fra venstre: Hanne Trøen, Stine Kindølshaug, kronprins Haakon, Kristin Dalvang, Jorunn Hoås, Magnus Ruderaas og Hans Herman Hansen.