Kongelig drømmeferie

PAROS (Dagbladet): Etter et tøft år henter kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit krefter sammen med gode venner i solfylte Hellas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske feriegjester, deriblant Dagbladets reporter Leif Stang, gjorde store øyne da kronprins Haakon og Mette-Marit med venner klappet til kai på ferieøya Paros.

Bertine Tønseth (11), Sol Haugstvedt (11) og Dag Haugstvedt (8) fra Bergen fikk seg en stor overraskelse da de fikk selskap av det norske kronprinsparet i ei badebukt ved byen Naousa på Paros i går formiddag.

- Vi var ute og badet og hørte at noen snakket norsk. De fortalte oss at kronprinsparet satt på tavernaen og spiste, sier Bertine, Sol og Dag.

- Vi løp opp med kamera i handa og spurte først kronprins Haakon om vi kunne få ta bilde av dem. Han sa han ville ta på seg skjorta først. Vi spurte også kronprinsesse Mette-Marit, og hun svarte at vi selvfølgelig kunne få ta bilder av dem. Vi ble overlykkelige, forteller de tre.

Uten Marius

Kronprinsparet er på sommerferie sammen med flere venner, deriblant Haakons og Mette-Marits bestekamerat Morten Andreassen. På tavernaen i badebukta koste de seg med is og iskaffe sammen med seks ungdommer. I tillegg var tre sikkerhetsvakter i nærheten.

Lille Marius er ikke med mamma på ferie i Hellas.

- Kronprinsparet spurte oss hvor vi var fra, og vi svarte selvsagt at vi er fra Bergen. De var kjempehyggelige og ville vite om vi hadde seilt helt fra Norge. Da de reiste med ei lita ferje inn til byen, vinket alle til oss og ønsket oss god tur videre, sier de glade og stolte barna.

Utslitt Mette-Marit

Mette-Marit (28) har hatt et tungt første år som Norges kronprinsesse. I vinter ble hun innlagt på sykehus med lungebetennelse, under påsketuren på prinsehytta i Sikkilsdalen brakk hun ankelen, og på forsommeren fikk hun andregradsforbrenninger i ansiktet etter et intervju med et tysk TV-selskap.

Kilder ved Slottet bekrefter overfor Dagbladet at sykdommene og skadene har tæret hardt på Mette-Marit det siste halve året. Hun har trukket seg mye unna offentlighetens lys, og har sett sliten og nedstemt ut.

I løpet av sommeren skal hun samle krefter før hun begynner å studere i London i slutten av september.

Tidligere i sommer har Mette-Marit vært ei uke hjemme hos mor i hjembyen Kristiansand. Sammen med kronprinsen og lille Marius har hun også nytt sola og båtlivet på kongefamiliens sommersted på Mågerø. Sammen med sju venner har kronprinsparet hyret inn en Ocean Star-seilbåt på over 50 fot.

Skal jobbe i august

Dagbladet spurte i går kronprinsen om de videre ferieplanene. Han svarte bare med et lurt smil. Dagbladet fikk tillatelse til å ta noen bilder, før de forsvant på ei ferje inn til byen.

Her gikk vennegjengen rundt og kikket på de vakre gatene med de idylliske hvite husene.

Byen er kjent for sine mange rike turister som har sommerhus på den populære øya. Derfor er de trange gatene fulle av designbutikker, og uterestaurantene ligger på rekke og rad. Kronprinsen ønsket ikke å kommentere ferien, men henviste Dagbladet videre til Slottet for kommentarer.

- Kronprinsparets ferie er av privat karakter og derfor kommenterer vi den ikke, sier informasjonssjef Wenche Rasch ved Slottet til Dagbladet.

Hun vil ikke si noe om når kronprinsparet er ventet hjem, men de må i alle fall komme hjem før kronprins Haakon skal lede statsråd fredag 2. august.

Fra 12. til 15. august skal kronprinsparet på rundreise i Hordaland, før de begynner å forberede seg på å flytte til London. De skal flytte inn i bydelen Earl's Court. Kronprinsessen skal studere bistands- og utviklingsspørsmål ved School of Oriental and African Studies, mens kronprinsen skal ta et ettårig mastergradsstudium ved London School of Economics and Political Science.

- De vil flytte i god tid før skolestart i slutten av september, opplyser Rasch til Dagbladet.

Paros

Øy i Hellas, en av Kykladene, vest for Naxos; 197 km{+2} med 10 000 innb. (1991).

Kykladene er den største øygruppa i Hellas.

Paros er ei av de mest populære øyene i Kykladene.

De mange båtavgangene hver dag gjør øya til et yndet mål for øyloffere.

For å komme til Paros benytter en seg ofte av ferje fra Piraeus.

Paros har 120 km kystlinje.

Hovedstaden heter Parikia.

Øya består av et marmorfjell (høyeste punkt 771 moh.) med smal kystslette.

Paros er en fruktbar øy, og har stor produksjon av poteter, korn, oliven grønnsaker og frukt.

Den snøhvite marmoren var i oldtida høyt verdsatt av billedhoggere og byggmestere.

Perfekt for forelskede

Men før kronprinsparet skal bøye seg over skolebøkene i London, lader de batteriene i Hellas. Der var det 30 grader i skyggen i går, og det krystallklare vannet holdt 22 deilige grader.

Reisekonsulent Alexander Hynne i Apollo Reiser mener Paros er et perfekt sted for avslapping.

- Det er ei nydelig øy med flotte strender, hvitkalkede hus og bra fornøyelsesliv. Paros er ikke ei typisk party-øy som Ios, Kos og Rhodos, men ganske stille og rolig, sier Hynne. Paros er øygruppa Kykladenes tredje største øy, og har cirka 10000 fastboende. Flertallet av turistene er ungdom, øyhoppere, barnefamilier og vindsurfere. Mange gjør også som kronprinsparet og seiler mellom øyene.

- Paros er blitt veldig populær. Typisk gresk og perfekt for forelskede par, sier Hynne.

I juli ligger dagtemperaturen på rundt 35 grader. Badevannet holder 24 grader.

HEMMELIGHETSFULL: Kronprins Haakon ville ikke fortelle Dagbladet om de videre ferieplanene da vi møtte ham i går. Sammen med Mette-Marit samler han krefter i Hellas etter et tøft år.
<B>MØTTE KRONPRINSPARET:</B> - Kronprinsparet var kjempehyggelige, sier Bertine Tønseth og Sol og Dag Haugstvedt fra Bergen.
SLAPPET AV: Det var 30 grader i skyggen på Paros i går, og kronprinsparet kjølte seg ned med iskaffe og is sammen med gode venner på en taverna i ei badebukt ved byen Naousa på Paros.