Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kongelig fest for Bondevik

Kongen og dronningen inviterte i dag Kjell Magne Bondevik og landets folkevalgte på middag. I sine peneste klær møtte Bondevik og kompani opp for å ta i bruk Slottets nye spisesal - for første gang etter oppussingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er tre år siden kong Harald og dronning Sonja sist kunne invitere de folkevalgte til festmiddag på Slottet. Spisesalen har vært brukt som lager mens resten av Slottet er blitt pusset opp. I fjor ble det ingen kongelig middag for de folkevalgte, i år blir det til gjengjeld to for å «være i rute» som kongen uttrykker det.

På festmenyen for de vel 190 gjestene sto syltet filet av laks og kveite, rosastekt andebryst, ostesvane og butterdeigkake med friske bær. Alt med utvalgte viner til - med og uten alkohol.

Bondevik og Sonja

Kong Harald hadde stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl ved sin side, mens statsminister Kjell Magne Bondevik hadde dronning Sonja til bords. Også prinsesse Märtha Louise og prinsesse Astrid var blant gjestene.

Festantrekk står det i innbydelsen. Det betyr for de fleste kvinnelige stortingsrepresentantenes del bunad eller lang kjole. Herrene kommer i kjole og hvitt, smoking eller bunad, og kongefamilien stiller i full galla.

I forbindelse med festmiddagen ble også deler av kongeparets nye servise tatt i bruk. Tallerknene er dekorert med forskjellige motiver fra den vakre spisesalen. Mønsteret på dekketallerkenen er for eksempel hentet fra en dekorasjon i taket.

Debuterte

For mange stortingsrepresentanter var festmiddagen i dag deres første møte med de kongelige gemakker. Noen av dem hadde kanskje en liten sommerfugl i magen der de vandret opp den brede, teppebelagte trappen til festlokalene i bygningens tredje etasje.

(NTB)

Slottets store spisesal er for første gang på tre år pyntet til å ta imot gjester. Gamle prismekroner, som har vært lagret på loftet, og nye dekketallerkner var de mest synlige forandringene som møtte landets folkevalgte da de var gjester hos kongeparet i kveld.
Lise Harlem, intendant og sjef for den kongelige husholdning, viser her en av tallerknene i Slottets nye servise, som ble tatt i bruk for første gang ved stortingsmiddagen i dag. I bakgrunnen sees de gamle prismekronene som igjen er kommet til heder og verdighet i Slottets vakre spisesal.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media