Kongelig kaos

På Slottet vaiet kongeflagget. Politikerne sto klar til å slå på stortromma. Alt lå til rette for en historisk dag. Men det som skulle være en gledens dag for hele det norske folk, endte i det totale kaos.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seint i går kveld fikk Dagbladet bekreftet at Haakon og Mette-Marit etter planen skal forlove seg før jul. Men i går hersket det fullstendig kaos, både blant statsvitere, politikere og journalister.

Ingenting gikk etter boka da det ble varslet at kronprins Haakon skal forlove seg med Mette-Marit. Og så kom kontrabeskjeden, både fra Slottet og kronprinsen selv: Slottet har ikke bekreftet at kjæresteparet skal forlove seg.

- Amatørmessig

Slottet får nå hard kritikk for sin strategi.

- Direkte amatørmessig, nærmest en skandale, tordner statsviter Thomas Christian Wyller. Han mener Slottet skulle planlagt den historiske hendelsen på en helt annen måte.

- Fra det øyeblikket kronprinsen fant sin kjæreste, skulle dette blitt håndtert profesjonelt, og med en mening bak opplegget. For en utenforstående virker det hele veldig tilfeldig, sier Wyller. Han tror monarkiet blir svekket på grunn av Slottets håndtering av kronprinsens kjærlighetsforhold. - Det hele begynner å bli latterlig!

Ville feire

- Pinlig og amatørmessig, var kommentarer som gikk igjen på Løvebakken. Statsminister Jens Stoltenberg ble kjent med den varslede forlovelsen mellom kronprins Haakon og Mette-Marit via tekst-TV i går formiddag!

Seint i går kveld, på en festmiddag for Litauens president på Akershus festning, sa en bekymret Stoltenberg: - Det er ikke kommet noen bekreftelse på at kronprinsen og Mette-Marit skal forlove seg. Derfor vil jeg vente med å gratulere.

Men et nesten samlet redaktørkorps, som var invitert til Slottet i går formiddag, fortalte etter møtet at Slottet hadde bekreftet at kjæresteparet skal inngå forlovelse. Høyre-leder Jan Petersen var klar til å slå på stortromma: - Det er overraskende at Slottet velger en så uortodoks framgangsmåte. Monarkiet er tjent med at man slår litt mer på stortromma ved en kongelig forlovelse, sier Høyre-leder Jan Petersen.

Informert via media

Basert på meldingen om snarlig forlovelse gikk politikere ut med lykkønskninger. Blant dem var stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl.

- Det er bare å ønske lykke til. Mediefokuseringen på kronprinsen og Mette-Marit over lang tid har nok vært en belastning. Situasjonen har nok ikke vært så lett å håndtere, og mye har gått i et raskere tempo enn de hadde ønsket.

- Jeg føler ikke at Stortinget burde vært informert, sa Kolle Grøndahl, som tilfeldigvis satt og skrev på talen hun skal holde under middagen på Slottet torsdag. På Stortinget ble forvirringen total utover ettermiddagen i går. Kommentarer måtte justeres og lykkønskninger måtte gis forbehold. Folkevalgte ristet på hodet og syntes det hele liknet mer og mer på en såpeopera. For en gangs skyld lette til og med Carl I. Hagen etter ord og uttrykk. - Hvis det er slik at de skal forlove seg og er enige om å gifte seg, er det bare å ønske lykke til. Men nå blir det presisert fra Slottet at det bare er sagt generelt at det skal være en forlovelsesperiode før et ekteskap.

- Det er altså ikke sagt noe om kronprins Haakon har fridd til Mette-Marit! En forlovelse er jo en avtale om giftermål. Nei, nå er jeg totalt forvirret, utbryter Hagen.

Hoffsjef Lars Petter Forberg ville seint i går kveld ikke kommentere kritikken.

KRONPRINSLYKKE PÅ HAUGEN: </B> Fotografene la all sin fokus på Haakon og Mette-Marit på St. Hanshaugen i går.