Kongelig mottakelse i Madrid

President George W. Bush ble mottatt av kong Juan Carlos og dronning Sophia i Zarzuela-palasset i dag. I gatene har tusenvis av demonstranter ventet på Bush i flere dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Turen gikk rett til det kongelige palasset det kongeparet mottok Bush på trappen etter landing på Barajas lufthavn i Madrid. Palasset er bygd i 1632, opprinnelig et jaktslott beliggende i et skogområde med rikt dyreliv.

Deretter reiste den amerikanske presidenten i helikopter til statsministergodset Los Quintos de Mora, ikke langt fra Toledo, til lunsj med statsminister Jose Maria Aznar. Før lunsjen kastet Bush jakke og slips, og ruslet en tur på eiendommen med Aznar.

USAs planer om et rakettskjold står sentralt under samtalene Bush skal ha med europeiske ledere under sitt første Europabesøk som president. Også miljøpolitikk og dødsstraff er aktuelle temaer. I Spania kommer de politiske samtalene i størst grad til å dreie seg om USAs boikott av Cuba, og knivingen på latinamerikanske markeder mellom amerikanske og spanske selskaper.

Spania og USA er de største investorene på det latinamerikanske kontinentet, og USA oppfatter derfor Spania som den viktigste medspilleren når det gjelder å bygge tettere forbindelser og øke handelssamkvemet på kontinentet.

«Mr Death Penalty»

Demonstranter har ventet på Bush i mange dager for å si sin mening om miljøpolitikk og dødsstraff, men heller ikke mediene sparer på konfekten. «Mr. Death Penalty», «Toxic Texan» og «Three Bs» (Bible, Baseball, Barbeque) er overskrifter som møter Bush.

Mange i Europa ser på Bush som styggen sjøl både når det gjelder rakettskjold, miljø og dødsstraff, sakene der det er størst knute på tråden mellom USA og Europa. I tillegg oppfattes Bush som arrogant og likegyldig overfor Europa.

Hver liten feil, om han uttaler noe feil eller forveksler Slovenia med Slovakia, vil bekrefte alle fordommer på den europeiske sentrum-venstresiden, skrev The Independent tirsdag.

Fransk radio kunne ikke skjule sin skadefryd da Bush uttalte den spanske statsministerens navn feil i et intervju med spansk TV. Bush sa at han så fram til å møte «Anzar». Han rotet også med den spanske grammatikken, brukte feil kjønn og galt trykk på ordene. Bush sa han nok måtte «øve litt mer på det nydelige språket deres» før han gikk over til å snakke amerikansk. Europas sympati for Bush sitter veldig langt inne.

Motsetningsfylt vennskap

Bush virker innstilt på å berolige europeiske ledere om at USA er en partner de kan regne med og stole på. -Vi har litt forskjellige oppfatninger om saker og ting, men det betyr ikke at vi ikke kan være venner og ikke arbeide for å få til nyttige allianser til beste for våre folk, sa Bush i intervju med europeiske journalister i Washington.

Kommentarene på offisielt nivå i Europa er forsonende og forsiktig avventende.

- Hver dag beveger den nye amerikanske administrasjonen seg i retning av et forsiktig nyengasjement i internasjonale saker. Bush vil fortsette på en unilateral og ensidig amerikansk vei en stund til. Men om et halvår eller et år vil Washington sakte men sikkert vende tilbake til en politikk som er veldig republikansk, klassisk republikansk, kommenterte den franske utenriksministeren Hubert Vedrine i forrige uke.

Die Zeits utgiver Josef Joffe mener også at det ligger noe nytt i luften: Unilateralismens høydepunkt er bak oss, Bushene forsøker å komme til forståelse med sine problematiske venner i Europa, erklærer han.

Påfallende nok har USAs verste massemorder noensinne forsterket følelsen på europeisk side av Atlanteren av at det virkelig er et hav mellom USA og Europa. Bush kalte henrettelsen av Timothy McVeigh som rettferdig straff, ikke hevn. Amnesty International mener det motsatte og kaller henrettelsen for hevnens seier over rettssamfunnet.

(NTB)

VESNNSKAPLIG:</B>President Bush og kong Juan Carlos i vennlig passiar.
BØLGELENGDE:</B>Bush og Spanias statsminister Jose Maria Aznar. Den delvis spansktalende amerikanske presidenten valgte å starte Europa-turen hos en av verdensdelens få konservative ledere.