Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kongelig nei til sponsormillioner

Kong Harald fikk denne flotte 40-fots regattabåten i milliongave av 25 norske, rike næringslivstopper. Men samtlige blir snytt for reklameeffekten. For Harald nekter å være sponsorobjekt, og går med åpne øyne glipp av store pengesummer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De unge og ambisiøse seilerne på kongens båter hadde håpet å bruke kong Haralds navn og båter som brekkstang til et nytt, stort sponsorprosjekt for å få flere norske toppseilere.

Men kongen selv er meget skeptisk til å være næringslivets store reklameobjekt, og han har gitt OL-seilerne strenge direktiver. De trues med sparken dersom forbudet brytes.

Seilerne mener kongen opptrer for strengt.

Settes på land

Bråket rundt sponsingen av "Fram X" under VM i Kiel for nøyaktig ti år siden har gitt kongen kalde føtter når det gjelder det kontroversielle temaet, sponsing.

Ingen deler av nybåten skal bære sponsormerker, selv om dette ville gitt Fram-laget meget kjærkomne kroner. I 1985 ble kong Harald norgesmester i seiling, men bare som mannskap i dronning Sonjas båt. Nå har kongen for lengst overtatt kommandoen igjen, og Sonja må stå igjen på land. I går lot han kona være gudmor for sitt splitter nye flaggskip til 3 millioner kroner - "Fram XIV".

Mannskapets angivelige overtro og en solid porsjon humor førte til at bare en liten pram får bære navnet "Fram XIII". Dermed har kongen en ny regattamaskin på vannet. Og nå starter hardkjøret mot VM i Polen 3. juli og Admirals Cup i England i slutten av juli.

Hemmelige givere

Du skal ha god greie på båter for å se forskjell på kongens tre år gamle "Fram XII" og hans nye "Fram XIV". Men i sjøen kan forskjellene være store på 40-fotingene. Derfor samlet 25- 30 norske næringslivstopper sammen 3 millioner kroner til en rundhåndet gave til kongens 60-årsdag. På giverlista står firma som ledes av blant andre Bjørn Rune Gjelsten, Stein Erik Hagen og Atle Brynestad. I går var de på fest hos kongen.

Gamlebåten, "Fram XII", har han overlatt til et "ungdomslag" med OL-seilerne Peer Moberg og Ole Petter Pollen i spissen. Og båten er omdøpt til "Umoe" - etter giverens navn: Jens Ulltveit-Moe.

Den som tror at en regattabåt til 3 millioner er en luksusbåt, tar skammelig feil. For "Fram XIV" er ribbet for komfort. Alt som minner om en vanlig seilbåt er doen (som aldri skal brukes) - også kalt tronen (!) - foran i båten. Annet interiør, inklusiv innvendig maling, er uaktuelt.

- Dette er ikke noe landsted, sier kong Harald selv. Og nå vil kongen vinne noe igjen. Det er lenge siden sist. Om en uke er det Færder'n...