Kongelig stollek er over

Gir seg og donerer historiske kongestoler til riksregaliemuseum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Tviholder på kongestolene

(Dagbladet.no): Etter å ha tviholdt på kongestolene i Stiftsgården i over ett år, har Statsbygg nå gitt etter for kravet om å overføre kroningsstolene fra 1818 til en permanent utstilling i av riksregaliene i Trondheim.

Seks konger har sittet på stolene, og sammen med kongekronene har utstyret hvert brukt ved alle kroninger og signinger i Norge siden 1818.

Dagbladet.no skrev tidligere i år om stolkrangelen som pågikk og hvordan Kulturdepartementet ble koblet inn og bedt om å megle.

Fryktet for Stiftsgårdens fremtid

Kongen selv, Forsvarsmuseet og Sverresborg Folkemuseum har alle tidligere donert sine riksregalier til den nye utstillingen i Trondheim, men Statsbygg ville ikke gi fra seg de mest verdifulle gjenstandene i sin samling.

Statsbygg var redd Stiftsgården som turistattraksjon ville bli fattigere om de måtte gi fra seg kroningsstolene. De har stått i bygget siden 1818. Statsbygg har gitt fra seg alt annet riksregaliemuseet har bedt om, til og med Kong Oscar IIs kroningsstol fra 1873.

- Har dere vært utsatt for press, nå som dere gir etter?

- Nei, jeg vil ikke si det. Vi har veid argumentene for og imot og kommet til at vi donerer stolene til Riksregaliesamlingene, sier regiondirektør Kjetil Lehn i Statsbygg Midt-Norge til Dagbladet.no.

Han innrømmer likevel at stolkrangelen har vært en veldig vanskelig sak for Statsbygg og at den kunne vippet begge veier.

Kongelig åpning

Det er Statsbygg som fortsatt skal eie stolene, men det nye museet i Trondheim får disponere stolene.

- Vi er veldig glade for at vi nå får stolene inn i vår samling. Dette gjør samlingen komplett, slik vi planla den i utgangspunktet, sier prosjektleder for riksregaliesamlingen, Einar Hjeldnes til Dagbladet.no.

Stortinget har bevilget 25 millioner kroner til den permanente utstillingen i Trondheim. Den åpner med brask og bram 22. juni neste år. Dette er 100-årsdagen for kroningen til kong Haakon og dronning Maud.

Hele kongefamilien vil være tilstede under åpningen i Trondheim neste år.

<B>BRUKT AV MANGE KONGER:</B> Dronning Maud og kong Haakon fotografert sammen med det meste av riksregaliene, som paret ble de siste til å ha på hodet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer