Kongelig UD-aspirant

Kronprins Haakon får en ny plattform i den kongelige utdannelsen når han fra høsten av går inn i aspiranttjenesten i Utenriksdepartementet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er en plan han har jobbet med lenge, i hvert fall de siste to årene. Kronprins Haakon betrakter aspiranttjenesten som et positivt tilskudd til den utdannelsen han allerede har, sier kabinettsekretær Berit Tversland ved det kongelige Slott til Dagbladet.

Kronprins Haakon starter den ettårige utdanningen til høsten. Det betyr at han blir mindre tilgjengelig for offisielle oppdrag. Han vil heller ikke være så mye til stede under Statråd på slottet i året som kommer, opplyser Tversland.

Ferie på Mågerøy

Kronprins Haakon har i år fulgt deler av undervisningen i statsvitenskap ved universitetet i Oslo.

- Han har tatt kurs som har gitt ham utvidet kunnskap om norske forhold, sier Berit Tversland. Kronprins Haakon har en bachelor-grad i statsvitenskap fra Berkeley universitet i California. I fjor høst fulgte han også det norske arbeidet i FN på nært hold.

I følge kabinettsekretæren er det foreløpig ikke tatt noen stilling til om kronprinsen skal fortsette å bo i leiligheten i Ullevålsveien i Oslo. Om han etter endt utdanning i UD skal praktisere ved en utenriksstasjon er også et åpent spørsmål. Det som imidlertid er helt sikkert er at kronprinsen også i år skal feriere sammen med kongefamilien på landstedet Møgerø utenfor Tønsberg. Der skal han både stå på seilbrett og seile egen båt. 20.juli fyller kronprinsen 27 år. Feiringen blir mest sannsynlig på Mågerø.

Mette Marit til sør

Om forholdet til Mette Marit er det taust fra slottet. I følge Se og Hør skal alenemoren tilbringe sommeren i Kristiansand før hun til høsten vender tilbake til Oslo for å fortsette studiene. De to møttes på Quarts-festivalen i byen, og i følge Tversland er det ennå ikke avgjort om kronprinsen også i år skal avlegge festivalen et besøk.

Den 18.juni legger kongeparet ut på en firedagers tur med Kongeskipet til Aust Agder. De skal besøke Lillesand, Grimstad, Arendal, Tvedestrand, Risør og Skien.

Også Martha Louise er fullt opptatt med representasjonsoppgaver framover. Hun er den eneste som skal representere kongefamilien under OL i Sydney til høsten.